Logo
  • Nieuws
  • 10 november 2011
  • Mariel Hovemann

Werkgever en werknemer niet op een lijn over flexibel werken

Werkgevers en werknemers zitten niet op een lijn als het gaat om het bespreken van de mogelijkheden om flexibel te werken. Ofschoon werkgevers aangeven dat de deur altijd open staat om het over flexibel werken te hebben, ervaart het gros van de medewerkers dit niet zo. De dialoog over werk/privébalans komt niet van de grond.

Beeld Werkgever en werknemer niet op een lijn over flexibel werken

Dit stelt Martijn de Wildt, mede-initiator van Maatwerken en directeur-eigenaar van Qidos, op basis van een onderzoek van Motivaction onder 489 werkgevers en leidinggeven en 1.981 werknemers tussen de 18 en 65 jaar.

 

Drempel

Ruim 2 op de 5 werkgevers geeft aan regelmatig met zijn werknemers te spreken over het optimaliseren van de balans tussen werk en privé. Dat terwijl slechts 9 procent van de werknemers dit stelt. De beleving van werkgevers en die van werknemers verschillen als dag en nacht. De Wildt: “Dergelijke onderwerpen komen als ze al besproken worden alleen aan bod tijdens functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken, maar werkgevers en werknemers beginnen er vaak alleen over als de werknemer zelf de behoefte uit. Voor werknemers kan dit een grote drempel zijn. Het is zeker niet een standaard onderwerp van dagelijkse gesprekken.”

 

Dialoog starten

Volgens De Wildt is het tijd dat daar verandering in komt. De Wildt: “Een dialoog tussen deze twee groepen is goed mogelijk, omdat zij qua behoeften dicht bij elkaar liggen. Beide partijen zien veel voordelen in flexibel werken en een goede werk/privébalans, zoals een verhoogde productiviteit en grotere loyaliteit naar het bedrijf.” Het is voor de hand liggend dat de werkgevers het initiatief nemen om de dialoog te starten. Zo wordt ook voldaan aan de wens van de werknemers om meer aandacht te krijgen voor het optimaliseren van de werk/privébalans. “Om dit te realiseren moet de top van de organisatie als rolmodel fungeren. Goed voorbeeld doet volgen,” aldus De Wildt.

 

Maatwerken

De erkenning Maatwerken is bedoeld om werkgevers die een optimale combinatie werk en privé mogelijk maken, door flexibele werkregelingen en een open cultuur, te belonen en te stimuleren. Wanneer een werkgever de erkenning Maatwerken draagt, maakt hij zich hard om arbeid aan te laten sluiten bij de levensfase van de werknemer. Werkgever en werknemer zijn hier echter samen verantwoordelijk voor. De erkenning wordt ondersteund door het ministerie van OCW. Alle werkgevers die ‘Maatwerken’ kunnen de erkenning kosteloos verkrijgen: kleine en grote organisaties, in alle sectoren. Microsoft, Achmea en TNO hebben op 3 oktober de eerste erkenningen ontvangen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.