Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2008
  • Mariel Hovemann

SER roept bedrijven op tot verantwoord ketenbeheer

De SER roept het bedrijfsleven op actief invulling te geven aan de wijze waarop zij met verantwoord ketenbeheer omgaan. De SER-Verklaring internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) biedt hiervoor de uitgangspunten.

Beeld SER roept bedrijven op tot verantwoord ketenbeheer

Werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de SER committeren zich aan de Verklaring IMVO. De verklaring geeft aan wat van bedrijven kan en mag worden verwacht. De richtlijnen en aanbevelingen, opgesteld door  de ILO, OECD en de internationale Kamer van Koophandel (ICC) vormen de basis. Het gaat de SER nu vooral om de nadere invulling en toepassing hiervan in de praktijk van het internationaal ondernemen. Hierdoor worden ook good practices bevorderd, zoals betere arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers. Aan bedrijven wordt gevraagd hierover in hun jaarverslag of in een afzonderlijk verslag te rapporteren.

 

In zijn toelichting benadrukt voorzitter Rinnooy Kan dat “deze verklaring betekent dat bedrijven zich veel bewuster moeten zijn van de sociale en ecologische productieomstandigheden bij hun toeleveranciers in risicovolle landen. Waar ze knelpunten signaleren, moeten ze al het mogelijke doen om verbeteringen te initiëren.”

 

Voortgangsrapportages en evaluatie

Een speciale SER-commissie stelt vanaf  2009 op basis van de verslagen van bedrijven een jaarlijkse voortgangsrapportage op. Hierin wordt het aantal bedrijven vermeld dat verslag doet, de inhoud van deze verslagen, good practices, maar ook al dan niet gesignaleerde knelpunten en problemen.

 

De verklaring is te lezen op de site van de SER.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.