Logo
  • Nieuws
  • 31 mei 2012
  • Mariel Hovemann

Rijksoverheid heeft personeelsbehoefte niet in kaart. U wel?

Over tien jaar is meer dan de helft (62 procent) van het rijkspersoneel vertrokken als gevolg van pensionering of aanvaarding van een functie elders. Deze uitstroom van personeel bereikt zijn piek in de periode 2015-2020. Op dit moment beschikt de rijksoverheid nog niet over een strategisch personeelsplan. De rijksoverheid is daardoor nog niet goed in staat de personele gevolgen van de vergrijzing en ontgroening, de bezuinigingen en de krimpende arbeidsmarkt in zijn geheel te overzien en te anticiperen op deze ontwikkelingen zo blijkt uit onderzoek door de Rekenkamer.

Beeld Rijksoverheid heeft personeelsbehoefte niet in kaart. U wel?

Ook de departementen (met uitzondering van het Ministerie van Defensie) en de uitvoeringsorganisaties van het Rijk beschikken nog niet over uitgewerkte strategische personeelsplannen. Een aantal ministeries en uitvoeringsorganisaties heeft al wel stappen gezet om strategische personeelsplannen op te stellen, deze zijn nog niet klaar.


 

Risico

Doordat strategische personeelsplannen ontbreken kan de ontwikkeling van het personeelsbestand nog niet gericht worden gestuurd. Dit brengt een risico met zich mee. Als de bezuinigingen op de rijksdienst die het kabinet in de periode 2012-2014 wil doorvoeren niet gericht worden ingevuld, kunnen de personele gevolgen op de langere termijn nadelig uitpakken: taken van het Rijk kunnen dan wellicht niet of niet goed worden vervuld. 

Strategisch Personeelsplan

De planning van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dat eind 2012 alle departementen een strategisch personeelsplan beschikbaar hebben, is volgens de Rekenkamer niet meer realistisch. In de eerste plaats moet er in 2012 eerst nog een instrument worden ontwikkeld voor een uniforme beoordeling van de kwaliteit van het personeel. In de tweede plaats biedt P-Direkt, het gezamenlijke personeelsadministratiesysteem van de ministeries, nog onvoldoende functionaliteiten voor strategische personeelsplanning. De uitbreiding hiervan krijgt in ieder geval niet in 2012 zijn beslag. In de derde plaats is strategische personeelsplanning op de departementen op dit moment niet verankerd in de planning- en controlcyclus en managementcontracten en dus relatief vrijblijvend; het management is nog niet altijd doordrongen van nut en noodzaak van strategische personeelsplanning aldus de Rekenkamer.

 

Rapport Personeelsbehoefte rijksoverheid: strategie en planning

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.