Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2012
  • Mariel Hovemann
  • Bron: NOS

Reacties vakbonden op sombere cijfers CPB

Het begrotingstekort komt volgend jaar bij ongewijzigd beleid uit op 4,5 procent. Het kabinet moet in 2013 maximaal 16 miljard bezuinigen om aan de EU-begrotingsregels te voldoen. De sombere cijfers van het Centraal Planbureau over de economie hebben heel wat losgemaakt. De NOS legde de reacties van minuut tot minuut vast. Lees hier de reacties van de vakbonden.

Beeld Reacties vakbonden op sombere cijfers CPB

Het Centraal Planbureau verwacht dat het begrotingstekort (EMU saldo) in 2013 uitkomt op 4,5 procent, ofwel 28 miljard euro. In 2014 wordt het tekort 4,1 procent en in 2015 3,3 procent, verwacht het CPB. Dat laatste is nog altijd boven de Europese richtlijnen.

De Nederlandse economie trekt na 2012 aan, te beginnen met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1,25 procent in 2013.

De Nederlandse staatsschuld loopt de komende drie jaar op naar 75,8 procent van het bbp in 2015.

De economie doet het dit jaar slechter dan tot voor kort verwacht. Het CPB schrijft dat toe aan het gedaalde consumentenvertrouwen, de verslechterde vermogenspositie en de dalende huizenprijzen.

Het kabinet moet 9 à 10 miljard euro extra bezuinigen als het volgend jaar aan de Europese eis wil voldoen dat het begrotingstekort maximaal 3 procent mag zijn. Dat blijkt uit doorrekeningen van de CPB-prognoses.

 

 

MKB Nederland

MKB Nederland laat weten dat het krampachtig vasthouden aan een begrotingstekort van 3 procent onverstandig is. Hans Biesheuvel van MKB Nederland vindt het prima om de Brusselse regels vast te houden. "Maar om nou de lasten van burgers en bedrijven te verhogen en het consumentenvertrouwen aan te tasten om die 3 procent te halen, dat is geen goed idee. Daar wordt niemand beter van."

 

MHP

Voorzitter van vakcentrale MHP, Reginald Visser: "De cijfers wijken niet veel af van wat rondgonsde. De krimp valt enigszins mee, maar het blijven slechte cijfers. Er is wijs stuurmanskunst nodig om op de juiste bezuinigingen uit te komen. Maatregelen die je treft, moeten niet snijden in het vermogen om te herstellen."

 

CNV

CNV-voorzitter Jaap Smit: "Op de lange termijn lijkt het met de economie beter te gaan. We staren ons er nu blind op dat het begrotingstekort onder de 3 procent moet zijn. Je moet het herstel niet de kop in drukken. Niet blind bezuinigen, maar kijken naar hervormingen. Bijvoorbeeld op de woningmarkt, in de zorg en op de arbeidsmarkt."

 

VNO-NCW

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes schrikt van de cijfers. Hij vindt dat Nederland moet vasthouden aan de Europese afspraken en houdt opnieuw een pleidooi voor de nullijn van de lonen.

 

FNV

"Er is weer een beetje hoop, maar je moet de vlam die opwakkert niet doven", zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Als mogelijke bezuinigingen noemt ze het btw-tarief verhogen en een hoger toptarief voor de inkomensbelasting invoeren.

 

Bron: NOS.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.