Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2012
  • Mariel Hovemann

´Pechtold meest competente premier´

Als je kijkt naar competenties dan wint D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. Hij eindigt boven Diederik Samsom en Mark Rutte. Geert Wilders eindigt als laatste aldus assessmentbureau LTP.

Beeld ´Pechtold meest competente premier´

Bij de LTP-premierpeiling gaat het niet om politieke voorkeur, maar om de vraag wie de beste competenties in huis heeft om de komende jaren premier van Nederland te zijn. De zes lijsttrekkers van de grote partijen zijn gescoord op zes competenties. Pechtold eindigt als eerste zonder uit te blinken op één specifiek punt. Zijn competenties zijn wel het meest uitgebalanceerd, want hij scoort op alle onderdelen een ruime voldoende.

 

Geen charisma

Diederik Samsom, die als tweede eindigt, had juist uitschieters naar boven en beneden. Van alle lijsttrekkers scoort hij het hoogst op de competentie 'Politieke antenne'. Volgens de peiling doorziet Samsom haarscherp politieke processen en snapt hij welke personen en organisaties invloed uitoefenen. Hij scoort daarentegen het laagst op de competentie Charisma. De jongste van de kandidaat-premiers heeft volgens de peiling in beperkte mate overtuigingskracht en gezaghebbendheid.

 

Politieke antenne

Mark Rutte lijkt in de race voor het meest competente premierschap niet te profiteren van zijn status als huidig premier. Hij ontvangt van alle lijsttrekkers zelfs de laagste score op 'Politieke antenne'. Dit kan erop wijzen dat Rutte in de verkiezingsdebatten teveel de strijd aangaat, en daardoor te weinig als een premier overkomt. Samsom en Pechtold slaan aan met hun meer neutrale benadering.

 

Daadkracht

Geert Wilders eindigt onderaan. Opmerkelijk is dat hij vooral op de competentie Daadkracht laag scoort. Ondanks zijn grote woorden, is de verwachting blijkbaar dat Wilders als premier geen corrigerende actie neemt of knopen doorhakt.

 

Einduitslag premierpeiling:

 

1) Alexander Pechtold (D66)

2) Diederik Samsom (PvdA)

3) Mark Rutte (VVD)

4) Emile Roemer (SP)

5) Sybrand Buma (CDA)

6) Geert Wilders (PVV)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.