Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2011
  • Lonneke Gillissen

Langer doorwerken acceptabel voor werknemers

Drie op de vier Nederlanders is van mening dat we langer kunnen doorwerken, omdat de mens tegenwoordig ouder wordt en langer fit blijft. Dit tonen de eerste resultaten van het online discussieplatform Blijfbezig.nl van Tempo-Team.

Beeld Langer doorwerken acceptabel voor werknemers

Hier gaven zo’n vierduizend mensen hun mening over actuele arbeidsmarktthema’s als vergrijzing, flexibilisering en arbeidsparticipatie. Een hoofdthema hierbij blijkt de vergrijzing te zijn, waarbij volgens Tempo-Team de belangrijkste succesfactor om meer ouderen aan werk te helpen het loslaten is van traditionele dogma’s. Dit geldt zowel voor werkgevers als voor werknemers.

 

Traditionele werkcultuur

Ze lijken daar in ieder geval al psychisch klaar voor te zijn: 86 procent van de Nederlanders vindt dat oudere werknemers minstens zo efficiënt werken als hun jongere collega’s. Ook denkt het merendeel te kunnen leren van oudere werknemers. Iets waarvan vooral werkgevers overtuigd zijn.

 

Ouderen zijn langer bereid door te werken, maar hebben tegelijkertijd de behoefte aan geestelijk en lichamelijk lichter werk. Bij werkgevers geldt echter nog steeds de traditionele werkcultuur: hoe ouder, des te meer salaris en verantwoordelijkheid. De gemiddelde pensioenleeftijd is nu 62 jaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.