Logo
  • Nieuws
  • 7 mei 2009
  • Ineke van de Pas

Informatieverplichting: ondernemingsraad bepaalt wat nodig is

Een ondernemer geeft in een adviesaanvraag slechts summiere informatie over een reorganisatie aan de ondernemingsraad. Heeft de ondernemer de raad onvoldoende ingelicht?

Beeld Informatieverplichting: ondernemingsraad bepaalt wat nodig is

De ondernemingsraad van Albemarle is advies gevraagd over het voornemen om de vestiging in Amersfoort te sluiten, en de activiteiten te verhuizen naar de vestiging in Amsterdam. De ondernemingsraad stelt beroep in bij de Ondernemingskamer, aangezien zij de adviesaanvraag te summier vindt en financiële gegevens ontbreken. Ook vindt de ondernemingsraad dat het sociaal plan onvoldoende compensatie biedt voor de personele gevolgen.

 

De Ondernemingskamer erkent dat de adviesaanvraag summier is, maar dit heeft in de ogen van de Ondernemingskamer niet tot een onredelijk besluit geleid. De ondernemer heeft nadere informatie aan de ondernemingsraad verstrekt én een aanvullende toelichting gegeven op de adviesaanvraag. Uiteindelijk had de ondernemingsraad alle benodigde informatie voor het vormen van een oordeel over de adviesaanvraag.

 

Sociaal plan

Ten aanzien van de personele gevolgen oordeelt de Ondernemingskamer dat de besprekingen over het sociaal plan op een zorgvuldige wijze hebben plaatsgevonden. Er is rekening gehouden met de belangen van de werknemers. Daarbij komt dat de besprekingen over het sociaal plan, met instemming van de ondernemingsraad, hebben plaatsgevonden met de vakbonden. De ondernemingsraad heeft zelf toegestaan dat de onderhandelingen niet met haar plaatsvonden. Bovendien hebben de vakbonden geen bezwaren tegen het sociaal plan.

 

Let op

De ondernemingsraad heeft recht op alle informatie die zij nodig heeft om een oordeel te kunnen vormen over de adviesaanvraag. Uit de jurisprudentie blijkt dat het aan de ondernemingsraad is om te bepalen welke informatie zij noodzakelijk acht. De ondernemer heeft daar niets over te zeggen.

 

Gerechtshof Amsterdam 30 december 2008, JAR 2009/71

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.