Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2011
  • Mariel Hovemann

Hoe beoordeelt ú de kwaliteit van zzp’ers?

Het bedrijfsleven maakt steeds meer gebruik van assessments om goed personeel te selecteren en te behouden. Hoewel Nederland inmiddels zo’n één miljoen zzp’ers telt, ontspringt deze groep massaal de dans. 

Beeld Hoe beoordeelt ú de kwaliteit van zzp’ers?

Geschikt personeel wordt steeds schaarser en de invloed van zzp’ers neemt toe. Toch wordt deze groeiende groep vrijwel nooit onderworpen aan een degelijk assessment aldus Gert-Jaap Schoppink, general manager bij TalentLens. “Iedereen heeft de mond vol over het belang van een flexibele schil in het personeelsbestand, maar de kwaliteit van deze schil wordt niet gemeten”, stelt Schoppink. “Waar inzicht in de competenties van vaste medewerkers gemeengoed is, laat men de zzp’ers vreemd genoeg buiten beschouwing. Hierdoor zien werkgevers niet welke invloed zzp’ers hebben op de kwaliteit van het personeelsbestand.” 

 

Personeelskosten


Volgens Schoppink worden zzp’ers niet beschouwd als eigen personeel. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven ook niet in ze willen investeren, “en dat terwijl de kosten van een online assessment maar bescheiden zijn vergeleken met de vergoeding die een zzp’er ontvangt. Het plaatsen van de verkeerde zzp’ers zorgt uiteindelijk voor veel hogere kosten.”

 

Competenties


Door de War for Talent die momenteel gaande is, nemen assessments een vlucht. Door de schaarste op de arbeidsmarkt investeren werkgevers veel in het vinden en behouden van geschikt personeel. Daarbij is inzicht in iemands competenties en drijfveren onontbeerlijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.