Logo
  • Nieuws
  • 31 oktober 2011
  • Mariel Hovemann

Het Nieuwe Werken: 9 tips voor opstellen business case

Feitelijk zijn er geen goede modellen voor Het Nieuwe Werken business cases. Daarom ging Arrien Termaat  op Saxion Hogeschool op zoek naar een eigen model. Dat model is er nu in een soort bètaversie.

Beeld Het Nieuwe Werken: 9 tips voor opstellen business case

Opbrengsten meten van HNW gaat veel verder dan alleen kijken naar kostenbesparing of productiviteitsverhoging. Termaat: “Reistijd is een belangrijke factor voor mensen. Als je door thuiswerken dat kunt verminderen en de productiviteit kunt verhogen, is dat natuurlijk prima. Maar vraag je tegelijkertijd af of dat misschien niet ten koste gaat van de cultuur van het bedrijf. Of van de veiligheid omdat netwerken kwetsbaar zijn.”

 

Invloed

Termaat determineerde in zijn onderzoek negen elementen die een rol spelen in nieuw werken. "Al die negen punten moet je dus gaan ‘laden’. Uitvoerig beschrijven wat de voor- en nadelen zijn. Beschrijf hoe het ene element plus of min in kan werken op het andere. Als je al die negen factoren hebt onderzocht en hebt opgeteld en afgetrokken, dan blijft een case over die je in de volle breedte kunt beoordelen. Veel te veel wordt HNW nog als een doel gezien en niet als een middel. Het is eigenlijk platte bedrijfskunde. Op basis van cijfers maak je een keuze. Maar dan moet je dus wel alle parameters in het vizier hebben. En dat is heel erg lastig. Ik denk echter wel dat als je de nieuwe vormen van werken volgens het model van de negen elementen in kaart brengt, dat je dan een goed inzicht krijgt in wat nieuw werken op zou kunnen leveren. Dan nog zijn er factoren in de tijd die van invloed kunnen zijn en de case kunnen beïnvloeden, maar je hebt wel een goed vertrekpunt."

 

De 9 elementen van een HNW business case

  1. Kostenbeheersing
  2. Productiviteit vergroten
  3. Risicobeheering
  4. Vergroten flexibiliteit
  5. Ondersteunen cultuur
  6. Imago
  7. Innovatie stimuleren
  8. Arbeidssatisfactie
  9. Duurzaamheidsvraagstukken

 

De Wet van Termaat

ROW = kosteneffectiviteit optimalisatie + kwaliteitseffecten organisatie. Waarbij ROW staat voor Resultaat Optimalisatie Werkomgeving

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.