Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2010
  • Marielle Hovemann

(H)erkent of bent ú de schoonmoeder binnen uw organisatie?

Als HR-professional opereer je op het snijvlak van organisaties en mensen. Daarbij kun je in een spagaat terechtkomen. Om inzicht te krijgen in wat er speelt in de onderstroom van organisaties kan werken met organisatieopstellingen een oplossing zijn. “Mensen vertonen in organisaties van nature gedrag dat zij hebben geleerd in hun familiesysteem.”

Beeld (H)erkent of bent ú de schoonmoeder binnen uw organisatie?

Een organisatieopstelling maken is een methode die is ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger. De methode wordt bijvoorbeeld toegepast om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Coach Ro Storimans van RaymakersvanderBruggen: “Organisatieopstellingen zijn ontstaan vanuit het werken met familieopstellingen. Als mensen in organisaties werken vertonen zij van nature gedrag dat zij hebben geleerd in hun familiesysteem. Hoe meer weet zij hebben van het systeem van waaruit zij voortkomen, hoe beter zij functioneren in organisaties.”

 

Persoonlijke vraagstukken

Door iemands organisatie- of werksysteem op te stellen probeert de coach niet direct zichtbare relaties tussen organisatieleden en afdelingen en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen. Storimans: “Tijdens een sessie brengt een deelnemer een vraagstuk in waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. Er ontstaat zo een tableau vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien, door de opgestelde mensen te ondervragen over hun attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Aan de hand van vragen van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.