Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2008
  • Lianne Bouman

Heeft u uw strategisch personeelsbeleid al aangepast?

Voert u een strategisch personeelsbeleid op die wijze, dat als u een moeilijke beslissing moet nemen u er zeker van bent dat u de juiste mensen behoudt om de onderneming draaiende te houden en sterker terug te komen uit bijvoorbeeld een recessie? Uit het Global Strategic Reward onderzoek van Watson Wyatt blijkt dat een kwart van de Nederlandse bedrijven geen plan op de plank heeft om hun personeel te managen in tijden van economische achteruitgang, zoals nu met de financiële crisis.

Beeld Heeft u uw strategisch personeelsbeleid al aangepast?

Zorgt u er ook voor dat de systemen en processen voor beloningsmanagement voldoende effectief zijn om de kosten te kunnen beheersen, en toch voldoende flexibel zijn om prestaties te kunnen belonen en geëngageerde medewerkers in huis te houden? Drie op de vier Nederlandse bedrijven heeft een plan voor onvoorziene gebeurtenissen op de plank. Dat ligt 5 procent onder het gemiddelde percentage in Europa (80 procent).

 

Rampenplan

Toch zijn Nederlandse en andere Europese bedrijven beter voorbereid op onvoorziene omstandigheden dan Amerikaanse, waar 67 procent de beschikking heeft over een doemscenario. Binnen Europa fluctueren de cijfers behoorlijk. Zo heeft in Frankrijk 100 procent van de onderzochte bedrijven een rampenplan, in Duitsland 87 procent, Engeland 74 procent en in Spanje slechts 57 procent. Monique Driessen, consultant bij Watson Wyatt, waarschuwt: “Of organisaties nu wel of geen plannen hebben gemaakt voor het managen van personeel tijdens de huidige financiële crisis, ze moeten zich nu concentreren op het leggen van een basis voor een onzekere toekomst.”

 

Personeelsstop favoriet in Nederland

Uit het onderzoek kwam de personeelsstop als meest populaire maatregel in Nederland naar voren. Van de Nederlandse bedrijven die plannen klaar hadden liggen had:

- 73 procent een personeelsstop in het plan opgenomen (63 procent in Europa en 58 procent in de Verenigde Staten);

- 47 procent (70 procent in Europa, 69 procent in de VS) bedrijfsherstructurering;

- 67 procent (55 procent in Europa, 77 procent in de VS) gedwongen ontslagen;

- 53 procent (46 procent in Europa, 41 procent in de VS) het terugdringen van salarisstijgingen.

 

Andere maatregelen die door bedrijven werden overwogen waren vroegpensioen, verkorte werkweek en sabbaticals.

 

Tip

Reserveer een deel van het salarisbudget voor goed presterende werkenden. Roep extra beloningen voor uw beste mensen in het leven. U kunt ook een loyaliteitsbonus instellen, als werknemers een bepaalde periode voor u werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.