Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2015
  • Redactie HR Praktijk

Gezonde werkvloer: wat is de impact van lucht, licht en geluid?

Tevredenheid over de eigen werkomstandigheden is een belangrijke voorspeller voor de gezondheid van medewerkers. Dit geldt voor tevredenheid over de algemene omstandigheden, maar in het bijzonder over de geur en de lucht/ventilatie binnen het een kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van Joyce Guldemond, studente sociologe, onder 270 respondenten.

Gezonde werknemers verzuimen niet alleen minder, maar leveren ook aanzienlijk betere prestaties en verhogen de productiviteit. Alleen al om deze redenen is het van belang om te kijken naar aspecten op kantoor die bijdragen aan gezondheid van medewerkers.

Guldemond heeft in haar onderzoek is gekeken naar de invloed van verschillende kantoorkenmerken en aspecten van Het Nieuwe Werken op de  gezondheid van werknemers, zowel in het algemeen als specifiek op kantoor.

Planten: geen significante invloed

Het hebben van teveel/te weinig frisse lucht, toegevoegde of nare geuren, kunstmatig licht als primaire lichtbron en de mate van geluidsoverlast blijken significant samen te hangen met de gezondheid op kantoor. Aanwezigheid van deze aspecten zorgen los van elkaar voor een mindere gezondheid op kantoor, dan werknemers hebben in het algemeen.

Een opvallende constatering is het feit dat het hebben van planten geen significante invloed op de gezondheid blijkt te hebben, terwijl in veel onderzoeken juist het belang hiervan wordt beschreven. Ook de aspecten van Het Nieuwe Werken (zoals het hebben van een vaste plek en het percentage dat een werknemer op kantoor is) bleken niet van significante invloed te zijn. Dit is de reden dat vervolgonderzoek gericht zal worden op verschillende aspecten van Het Nieuwe Werken, licht en de aanwezigheid van planten op het welzijn van de werknemers.

Beweging

Het aantal minuten dat een werknemer per week beweegt blijkt een significant verband te houden met de algemene gezondheid van de werknemer. Hoe meer een werknemer per week beweegt, hoe gezonder hij/zij zich voelt.

Ook het aantal minuten dat de werknemer per dag van de plaats is, bijvoorbeeld om te pauzeren, koffie te halen of naar de wc te gaan, heeft invloed op deze algemene gezondheid. Hoe meer een persoon van zijn/haar plek af is, hoe beter zijn/haar algemene gezondheid.

Lucht

Lucht en ventilatie op de werkvloer blijkt ook van invloed te zijn op de werknemers algemene gezondheid. Werknemers die meer dan voldoende frisse lucht op de werkvloer hebben voelen zich over het algemeen gezonder dan werknemers met teveel/te weinig frisse lucht. Dit geldt ook voor de gezondheid op kantoor. Werknemers met teveel/te weinig frisse lucht op kantoor voelen zich over het algemeen minder gezond op kantoor dan zij zich thuis voelen.

Licht, lucht en geluid

Werknemers die werken op een kantoor waar kunstmatig licht de primaire lichtbron is, voelen zich minder gezond op kantoor dan werknemers van een kantoor waar daglicht de primaire lichtbron is, als dit wordt vergeleken met de algemene gezondheid. Ook voelen werknemers op een kantoor met veel geluidsoverlast zich minder gezond in vergelijking met thuis, dan werknemers op een kantoor met weinig tot geen geluidsoverlast.

Geur blijkt ook een belangrijke voorspeller van de gezondheid op kantoor. Werknemers voelen zich minder gezond op kantoor dan buiten kantoor, wanneer zij werken in een kantooromgeving waar synthetische/toegevoegde natuurlijke geuren, buitengeur of nare geuren (mufheid, zweet, riolering) hangen. In een kantooromgeving waar een neutrale geur hangt voelen zij zich beter.

Gevoel

Wat sterk naar voren komt uit het onderzoek is dat het gevoel wat werknemers bij bepaalde factoren hebben van belang is. Werknemers in een omgeving met daglicht hebben een sterker gevoel dat de primaire lichtbron een positieve invloed heeft op de gezondheid dan degenen in een omgeving met kunstmatig licht als primaire lichtbron. Ook hebben werknemers die tevreden zijn over de hoeveelheid planten in de directe werkomgeving, een sterker gevoel dat die planten ook een positieve bijdrage leveren aan hun gezondheid.

Werknemers die een neutrale geur in hun werkomgeving hebben hangen, hebben eerder het gevoel dat dit een positieve of geen positieve, maar ook geen negatieve bijdrage levert aan de gezondheid. Ook zijn werknemers die tevreden zijn over de geur in de directe werkomgeving sneller geneigd te voelen dat dit een bijdrage levert aan hun gezondheid. Dit geldt ook voor aspecten als ventilatie en toevoer van frisse lucht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.