Logo
  • Nieuws
  • 3 oktober 2011
  • Mariel Hovemann

Beste werkgevers laten werknemer vrij

De Beste Werkgevers van Nederland luisteren naar de ideeën van hun mensen en gebruiken die om hun organisatie te verbeteren. De medewerkers krijgen er vrijheid om te doen waar zij goed in zijn. Teveel managementlagen blokkeren de creativiteit van medewerkers alleen maar zo blijkt uit Het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory.

Beeld Beste werkgevers laten werknemer vrij

De winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2011 zijn ditmaal Stichting Buurtzorg Nederland (categorie meer dan 1000 medewerkers) en Red Bull (minder dan 1000 medewerkers). Ziggo en Gezondheidscentrum Asielzoekers vielen in de prijzen in de categorie ‘Grootste stijger in algemene tevredenheid’.

Ruim 300 organisaties hebben deelgenomen aan het onafhankelijke onderzoek. In totaal hebben 190.000 respondenten hun mening gegeven.

 

Autonomie

Uit het onderzoek blijkt dat de Beste Werkgevers optimaal gebruik maken van de kracht en energie van hun eigen medewerkers. Guido Heezen, directeur van Effectory en HR-trendwatcher, licht dit toe: “De Beste Werkgevers van Nederland luisteren daadwerkelijk naar de ideeën van hun mensen en gebruiken die om hun organisatie te verbeteren. De medewerkers krijgen er vrijheid om te doen waar zij goed in zijn. Specialisten in hun werk presteren eenvoudigweg het beste wanneer zij voldoende autonomie krijgen. Bij minder presterende organisaties zien we vaak teveel managementlagen die de creativiteit van medewerkers blokkeren.”

 

Winnaars

De algemene tevredenheid van de medewerkers over de organisatie bepaalt de Beste Werkgeversscore van een werkgever. Stichting Buurtzorg Nederland behaalde in de categorie meer dan 1000 medewerkers een 8,7 voor algemene tevredenheid, Red Bull behaalde in de categorie minder dan 1000 medewerkers een 8,8. Uitzonderlijk hoge scores aldus de onderzoekers, het Nederlandse gemiddelde ligt op een 7,4.

Hoe maken de winnaars gebruik van de kracht en energie van hun medewerkers? Jos de Blok, oprichter van Stichting Buurtzorg Nederland: “Bij Buurtzorg kunnen wijkverpleegkundigen weer doen waar hun hart ligt: het bieden van professionele zorg aan mensen die hun ondersteuning nodig hebben. 360 teams door het hele land bepalen zelf hoe zij die zorg inrichten, zonder dat een manager daarboven staat. Wij willen ons credo ‘menselijkheid boven bureaucratie’ blijven waarmaken als werkgever.”

Jan Smilde, general manager van Red: “Wij noemen ons kantoor ‘our energziging dream’. We geloven in het belang van energie en die zit in het geven, maar ook in het nemen van verantwoordelijkheid. Je moet mensen ownership geven over hun werk als je ze écht wil motiveren. De vrijheid is hier dan ook heel groot. Goed plan? Ga het maar doen. Als het maar in dienst staat van het blikje. We geven vertrouwen aan onze mensen.”

 

Grootste stijgers

De algemene tevredenheid van grootste stijger Ziggo (categorie meer dan 1000 medewerkers) nam toe met 1,1 punt naar een 7,1. De score van Gezondheidscentrum Asielzoekers (categorie minder dan 1000 medewerkers) zat eveneens fors in de lift, deze is toegenomen met 1,2 punt naar een 6,7.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.