Logo
  • Nieuws
  • 22 juli 2008
  • Arzu Kokeng

Aangeboden: willige werknemer (55-65 jaar)

Volgens de cijfers van het CBS is het aantal WW-uitkeringen van 2004 tot en met 2007 met meer dan 40 procent gedaald. Maar onder personen van 55 tot 65 jaar nam het aantal met slechts 3 procent af. Ra ra ra?

Beeld Aangeboden: willige werknemer (55-65 jaar)

Werkgevers weigeren nog steeds ouderen aan te nemen, concluderen de vakbonden. Dat meldt Trouw. Bij personen jonger dan 25 jaar daalde het aantal uitkeringen met ruim 75 procent en bij de 25-35-jarigen met 70 procent.

 

Ouderenparticipatie

CNV-vicevoorzitter Rienk van Splunder: “Met deze cijfers in de hand kunnen we zien hoe ridicuul de sollicitatieplicht tot 64 jaar is.” Voor hem bewijzen de cijfers hoe moeilijk het voor ouderen is om aan een baan te komen: ze zouden duur zijn, vaak ziek en weinig productief. “Er zijn afspraken gemaakt voor ouderenparticipatie, maar in de uitvoering daarvan valt nog een wereld te winnen.”

 

Leon Noorlander, beleidsmedewerker van FNV, vindt dat er eerst maar eens werk gemaakt moet worden van de participatie van ouderen tot 65, voordat er gepraat wordt over het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd, zoals minister Donner afgelopen weekend deed.

 

Uitzonderingen verdwijnen volgend jaar

Ongeveer de helft van de WW’ers stroomt uit vanwege werk, tien procent gaat met pensioen. Van de rest gaat het overgrote deel naar de bijstand of naar een situatie zonder uitkering of loon. Bijstand krijgt een werkloze alleen als zijn partner niet genoeg verdient en hij geen eigen vermogen heeft. Voor mensen die na hun 50ste werkloos worden geldt nu nog een uitzondering. Zij krijgen na het aflopen van de WW een uitkering op bijstandsniveau zonder vermogenstoets. 

 

Tip

Een leeftijdsbewust personeelsbeleid, waarbij rekening gehouden wordt met de gewijzigde levensloop van mensen in het moderne leven en de daarbij behorende arbeidsmarkt, wordt gevormd door werkgevers en/of personeelsfunctionarissen. U dus.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.