Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2009
  • Mariel Hovemann

60-plussers willen doorwerken na 65 jaar

Van de werkenden tussen 60 en 65 wil ruim 73 procent doorwerken na 65 jaar. Een derde van alle 60-plussers wil zelfs tot na het bereiken van het 70ste levensjaar doorwerken.

Beeld 60-plussers willen doorwerken na 65 jaar

Dit blijkt uit een peiling onder 200 mensen boven de 60 die is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO).

 

Actief blijven is het belangrijkste argument, maar voor de werkenden is het deels ook financieel noodzakelijk om te werken. Bijna 40 procent van de ouderen vindt het een goed initiatief van de overheid om langer doorwerken te stimuleren. De belangrijkste drempels om na 65 jaar door te werken zijn de fysieke situatie en de werkgever: 40 procent van de ouderen stuit op onbegrip en vooroordelen.
 
Verder blijkt uit de enquête dat:

  • 23 procent van alle 60+ ondervraagden werkt en 19 procent zou willen werken.
  • Van de respondenten die helemaal niet werken zou 25 procent dat wel willen, liefst in een kleinere deeltijdbaan, in een ondersteunende functie.

 

Om flexibel doorwerken voor ouderen gedurende een periode van 5 jaar mogelijk te maken heeft de VPO onlangs met vakbonden overeenstemming bereikt over een speciaal CAO-arrangement.

 

Arbeidsparticipatie

Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er 937.000 personen van 55-65 jaar werkzaam. Een arbeidsparticipatie van 44,8 procent. De totale werkzame beroepsbevolking telt 7.410.000 personen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.