Logo
  • Nieuws
  • 28 april 2011
  • mr. Ireen Castenmiller-van Hoorn, BarentsKrans Advocaten

Werkgever schendt vertrouwen: vergoeding met correctiefactor 2

Na 25 jaar vervalt bij een herstructurering de functie van een werkneemster. Voor de nieuwe functie moet zij solliciteren. Omdat zij niet wordt geselecteerd, vraagt de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een vergoeding conform het advies van de ondernemingsraad waarbij correctiefactor (C) = 1.

Beeld Werkgever schendt vertrouwen: vergoeding met correctiefactor 2

De werkneemster is het hier niet mee eens. Zij voert aan dat de werkgever heeft toegezegd dat zij na het verval van haar functie zonder sollicitatieverplichting in aanmerking zou komen voor de nieuwe functie. Omdat de werkgever deze toezegging niet is nagekomen, heeft hij verwijtbaar gehandeld. De werkneemster maakt aanspraak op een vergoeding met een hogere correctiefactor dan geadviseerd door de ondernemingsraad, namelijk C = 2.

 

Norm goed werkgeverschap geschonden

De kantonrechter oordeelt dat de werkgever het gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat de werkneemster na het verval van haar oude functie de nieuwe functie mocht uitoefenen. Door zonder voorafgaand overleg te besluiten dat de werkneemster op de nieuwe functie moest solliciteren en zich verder niet serieus in te spannen voor herplaatsing elders, heeft de werkgever de norm van het goed werkgeverschap geschonden. Een neutrale vergoeding leidt tot een evident onbillijke uitkomst volgens de kantonrechter en hij ontbindt de arbeidsovereenkomst dan ook onder toekenning van de door werkneemster verzochte vergoeding.

 

Kantonrechter Haarlem, 17 februari 2011, LJN: BP5392

 

Tip

Ondanks overeenstemming met de ondernemingsraad over een passende vergoeding bij een reorganisatie, kan de toekenning daarvan leiden tot een evident onbillijke uitkomst voor de betrokken werknemer (Aanbeveling 3.7. Kring van kantonrechters). Als hiervan sprake is kan de kantonrechter een hogere vergoeding toekennen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.