Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Wat te doen bij seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie is een veel voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk: één  op de tien vrouwen is naar eigen zeggen wel eens geconfronteerd met intimidatie op het werk en ruim een kwart van de leidinggevenden zou zich er wel eens schuldig aan hebben gemaakt.

Beeld Wat te doen bij seksuele intimidatie?

Dit laat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente (BING) weten. Bedrijven die klachten binnen krijgen over seksuele intimidatie kunnen vanaf nu BING inschakelen.

Beschermingsplicht

Intimidatie en seksuele intimidatie vallen allebei onder het verbod van direct onderscheid. De werkgever, of een leidinggevende die namens de werkgever handelt, en collega-werknemers mogen zich niet aan dergelijk gedrag schuldig maken.

 

Als dit wel gebeurt, kan de werknemer zich jegens de werkgever op het verbod van onderscheid beroepen. De werkgever heeft dus ook de verplichting om werknemers te beschermen tegen (seksueel) intimiderend gedrag van collega's.

Klachtenregeling

Indieneen werkgever nalatig is bij het adequaat en tijdig reageren op intimiderend gedrag van collega-werknemers of van de leidinggevende, handelt de werkgever in strijd met het verbod van onderscheid bij de arbeidsomstandigheden. De werkgever moet er om die reden voor zorgen dat er binnen het bedrijf een deugdelijke klachtenregeling geldt

Eerst moest een werknemer bewijzen dat hij/zij seksueel geïntimideerd is. Nu moet de werkgever zichzelf gaan bewijzen dat de klacht onjuist is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.