Logo
  • Nieuws
  • 18 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Wanneer is een werknemer onmisbaar?

Sinds afgelopen augustus hebben werkgevers meer mogelijkheden om goede vakkrachten te sparen bij ontslagronden. Doordat werknemers makkelijker ‘onmisbaar’ verklaard kunnen worden, krijgen werkgevers meer vrijheid in hun beslissing wie wel of niet ontslagen wordt. Maar deze verruiming van de ontslagregels heeft tot nu toe nog weinig effect.

Beeld Wanneer is een werknemer onmisbaar?

Werkgeversvereniging AWVN zegt dat werkgevers vanwege onduidelijkheid over de regels huiverig zijn om werknemers onmisbaar te verklaren. Zestien bedrijven hebben de eerste periode geprobeerd werknemers onmisbaar te verklaren, waarvan tien aanvragen werden gehonoreerd. In deze periode werden tienduizenden mensen werkloos.

 

Vergelijken met andere werknemers

“Als je een werknemer onmisbaar wilt verklaren, moet je hem vergelijken met andere werknemers. Dat betekent dat je moet aantonen dat de ene werknemer slechter functioneert dan de andere,” zegt Saskia Breukels, advocaat van de werkgeversorganisatie AWVN. “Dat blijkt in praktijk heel lastig. Want stel dat je de ene werknemer een 8 geeft en de ander een 7. Is dat verschil dan voldoende om iemand onmisbaar te verklaren?”

 

Versoepeling onmisbaarheidstoets

Minister Donner heeft op verzoek van de Tweede Kamer de onmisbaarheidstoets versoepeld. Deze geldt tot september 2011. Het idee hierachter is dat bedrijven, zodra de economie weer aantrekt, hun beste vakkrachten hard nodig hebben.

 

Als een werkgever mensen wil ontslaan, moet hij het afspiegelingsbeginsel toepassen. Werknemers worden opgedeeld in leeftijds- en functiegroepen en degene uit een groep die het laatst in dienst is gekomen, heeft pech – ongeacht zijn kwaliteiten.

 

Volgens Breukels heeft de versoepeling van de regels in de praktijk niets veranderd. Het ministerie van Sociale Zaken zegt op de hoogte te zijn van klachten rondom de uitvoering, maar Donner is niet van plan de regels aan te passen. Volgens hem zijn de regels bedoeld om een ‘op een verantwoorde wijze te kunnen afwijken van de normale regels’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.