Logo
  • Nieuws
  • 16 augustus 2012
  • Manon Schuttrups

Versoepeling ontslagrecht slecht voor uitzendbranche

Door de eventuele versoepeling van het ontslagrecht zal het aantal medewerkers met een vast contract toenemen. Dit kan slecht uitpakken voor de uitzendbranche. Dat stelt ING in een rapport over de uitzendbranche.

Beeld Versoepeling ontslagrecht slecht voor uitzendbranche

Door de aanpak van het ontslagrecht kunnen werkgevers tegen lagere kosten afscheid nemen van medewerkers met een vast contract, waardoor het risico van een overeenkomst voor onbepaalde tijd kleiner wordt.

 

De bank verwijst hierbij naar de ontwikkelingen op de Deense arbeidsmarkt, waar een soepel ontslagrecht wordt gekoppeld aan scholing, relatief hoge uitkeringen en hulp voor werkzoekenden. Het Deense voorbeeld stemt weinig hoopvol voor de Nederlandse uitzendbranche, constateert ING.

 

Flexibilisering van de arbeidsmarkt

Toch biedt de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt ook kansen voor de uitzendbranche. Doordat werknemers naar verwachting vaker van baan zullen wisselen, kan de rol van werving- en selectiebureaus groeien. Ook kan de branche meehelpen om de arbeidsmobiliteit van ouderen te vergroten, aldus de bank.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.