Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2008
  • mr. H. Moltmaker

Verdenking misdrijf onvoldoende reden voor ontslag

Een werknemer die een misdrijf heeft begaan, wilt u het liefst zo snel mogelijk ontslaan. Als het misdrijf echter niets met het werk te maken heeft, is dat niet zo maar mogelijk. Of de rechter het ontslag goedkeurt, zal sterk afhangen van de houding van de werknemer (Kantonrechter Haarlem, 19 augustus 2008, LJN: BE8999).

Beeld Verdenking misdrijf onvoldoende reden voor ontslag

Een werknemer die een vertrouwensfunctie vervulde op Schiphol, wordt aangehouden op verdenking van een drugsdelict. Daarop trok Schiphol de verklaring in die hij nodig had om binnen het beveiligde gebied te mogen werken. Hij kon zijn werkzaamheden derhalve niet meer uitvoeren.

Zijn werkgever KLM wilde de werknemer ontslaan. KLM had het vertrouwen in de werknemer verloren. De rechter stelde echter dat enkel het verdenken van een misdrijf onvoldoende reden oplevert om het dienstverband te beëindigen.

 

Tip

Als een medewerker wordt verdacht van een misdrijf, is dat onvoldoende reden voor ontslag. Als de werknemer echter onvoldoende openheid van zaken geeft, is het wel mogelijk dat hem een vertrouwensbreuk wordt aangerekend.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.