Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2008
  • Lianne Bouman

Uitsluitsel WW-premies pas in november

Minister Donner van Sociale Zaken komt niet eerder dan in november definitief naar buiten met wat er met de WW-premies voor werkgevers en werknemers gaat gebeuren. Wordt de premie voor de werkloosheidsverzekering geschrapt voor werknemers en verlaagd voor werkgevers? Een ding is al wel zeker: werkgevers gaan in 2009 van een meevaller bij de inkomensafhankelijke zorgpremies profiteren.

Beeld Uitsluitsel WW-premies pas in november

Donner wil over de loonontwikkeling praten met sociale partners, onder meer tijdens het traditionele najaarsoverleg, en met de Tweede Kamer over de koopkracht. Dat vindt dus allemaal na Prinsjesdag plaats, als het kabinet de begroting presenteert en de vakbeweging de looneisen voor volgend jaar.

 

Met 350 miljoen euro verminderd

In de begroting voor volgend jaar zal staan dat met de toenemende inflatie een loon-prijsspiraal voorkomen moet worden. Daarom moeten de lonen gematigd worden en overweegt het kabinet in 2009 voor werknemers de WW-premie te schrappen, zodat zij netto meer overhouden van hun salaris. Om voor werkgevers de kosten in de hand te houden zou voor hen de WW-premie met 350 miljoen euro verminderd worden. Dat bedrag zou in latere jaren oplopen tot 500 miljoen euro per jaar.

 

Het kabinet is van plan om volgend jaar de lasten voor het bedrijfsleven bijna een miljard euro te verlagen. Bovendien trekt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken een half miljard uit voor nieuwe innovatieprojecten. Werkgevers gaan in 2009 ook profiteren van een meevaller bij de inkomensafhankelijke zorgpremies. Zij zijn daardoor volgend jaar een half miljard minder kwijt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.