Logo
  • Nieuws
  • 27 augustus 2008
  • H. Moltmaker

U bent ook aansprakelijk voor illegale uitzendkrachten

Een buitenlandse niet-EU-werknemer mag alleen voor u werken als hij beschikt over een tewerkstellingsvergunning. Dit geldt ook voor werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten (kantonrechter Utrecht, 30 juli 2008, LJN BD8740).

Beeld U bent ook aansprakelijk voor illegale uitzendkrachten

Een vervoerder sluit met een overslagbedrijf een overeenkomst om containers te lossen. Het overslagbedrijf maakt gebruik van uitzendkrachten. Bij een controle bleken zij niet te beschikken over een tewerkstellingsvergunning. De vervoerder had wel hun identiteitspapieren gecontroleerd, maar niet de vergunning. Het bedrijf kreeg een boete van 184.000 euro, die hij van de rechter niet op het overslagbedrijf mocht verhalen. De rechter vindt namelijk dat bij overtreding iedereen in de keten verantwoordelijk is.

 

Tip

Controleer van alle buitenlandse niet-EU-werknemers – ook degenen die via een onderaannemer of uitzendbureau werken – zowel de identiteitspapieren als de tewerkstellingsvergunning. De boetes kunnen hard oplopen en zijn niet te verhalen op de onderaannemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.