Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2010
  • Mariel Hovemann

Tweederde bedrijven verwacht in 2010 banen te moeten schrappen

Bedrijven verwachten wel nog te groeien, maar dat levert in Nederland geen banen op. Sterker nog, ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven denkt dit jaar extra banen te moeten schrappen.

Beeld Tweederde bedrijven verwacht in 2010 banen te moeten schrappen

Dat blijkt uit het Executive 1000-onderzoek dat kwartaalblad NRC Focus samen met organisatieadviesbureau Boer & Croon in de laatste maanden van vorig jaar heeft gehouden onder 738 bedrijven.

 

Stijgende lijn omzetontwikkeling

Economisch gezien heerst er optimisme. De helft van de ondervraagde bedrijven ziet een stijgende lijn in de omzetontwikkeling tegenover minder dan een kwart een jaar geleden. Die groei wordt echter vooral in het buitenland verwacht. Voor Nederland verwacht slechts een kwart van de bedrijven dat de omzet zich herstelt.

 

Outsourcing

Vooral in de financiële sector dreigen werknemers hun baan te verliezen. Evenals bij bedrijven actief in handel en industrie. Outsourcing staat dan ook hoog op de agenda.

 

Deeltijd-WW niet effectief

De ondervraagde bedrijven zien meer in stimuleringsmaatregelen dan een sociaal beleid. De deeltijd-WW is echter volgens tweederde van de bedrijven geen effectieve maatregel. Versoepeling van het ontslagrecht zien de meeste bedrijven wel zitten, vier op de vijf bedrijven is er voorstander van.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.