Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2008
  • mr. I.A.P.M. van de Pas

Toch ontslagen ondanks ziekte

Een docent meldt zich ziek nadat zijn werkgever heeft aangekondigd dat het voornemen bestaat hem te ontslaan. Als dat ontslag ook plaatsvindt, doet de docent een beroep op het opzegverbod bij ziekte (Gerechtshof Amsterdam, 8 mei 2008, nog niet gepubliceerd).

Beeld Toch ontslagen ondanks ziekte

Artikel 7:670 lid 1 sub b BW bepaalt dat het opzegverbod bij ziekte niet geldt als de ziekte aanvangt nadat de werkgever het CWI om een ontslagvergunning heeft gevraagd. Ambtenaren vallen echter niet onder het Burgerlijk Wetboek. Bij onderwijspersoneel schrijft de cao-regeling voor dat de werknemer gehoord moet worden voordat kan worden overgegaan tot ontslag. Deze bepaling geeft de docent de mogelijkheid om de ontslagprocedure te frustreren.

 

Op één lijn

Het Hof oordeelt daarom dat de situatie van deze docent op één lijn is te stellen met artikel 7:670 lid 1 sub b BW. Met andere woorden: het feit dat de docent van het voorgenomen ontslag op de hoogte is gebracht, kan gelijk worden gesteld met de ontslagaanvraag bij CWI. De docent kon zich dus niet beroepen op het ontslagverbod bij ziekte.

 

Tip

Ambtenaren vallen niet onder het BW, maar in sommige gevallen past de rechter het BW wel toe. Zo ook in dit geval, waarbij een docent zich onterecht beriep op een ontslagverbod bij ziekte.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.