Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Stelende werknemer moet detective betalen

Stelende werknemers kunnen in vervolg een claim tegemoet zien voor de kosten die de baas gemaakt heeft bij het inschakelen van een detective. Dit komt voort uit een uitspraak van een kantonrechter in Breda in een zaak die een werknemer aanspande tegen zijn voormalig werkgever.

Beeld Stelende werknemer moet detective betalen

Bij dit autobedrijf had de werknemer in 2008 onder andere geld uit de werkplaatskas en 100 euro uit de fooienpot gestolen. De werkgever ontsloeg hem op staande voet en eiste een schadevergoeding van de werknemer voor de kosten van bedrijfsrecherche, namelijk 7300 euro. Door de werkgever in het gelijk te stellen, zorgt de rechter voor nieuwe jurisprudentie in dergelijke zaken.

 

Vonnis van tafel?

De werknemer werd bijgestaan door FNV Bondgenoten-advocaat I Ouwehand. Deze zei de uitspraak ‘volstrekt buitenproportioneel’ te vinden. Ouwehand: “Je neemt voor nog geen 400 euro spullen weg en krijgt een rekening van 7.000 euro. De rechter zet de deur open voor allerlei peperdure recherchebureaus die al bij heel kleine vergrijpen door een werkgever kunnen worden ingeschakeld.”

FNV gaat tegen de uitspraak in hoger beroep “Dit vonnis moet van tafel. En het zou mij zeer verbazen als ons dat niet lukt,” aldus Ouwehand.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.