Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2009
  • Hans Moltmaker, Marxman Advocaten

Samenloop werkgeversaansprakelijkheid en kennelijk onredelijk ontslag

Een werknemer wordt in het kader van zijn werkzaamheden blootgesteld aan schoonmaakmiddelen. Hij wordt op enig moment ziek. Na twee jaar verkrijgt de werkgever een ontslagvergunning en zegt de arbeidsovereenkomst op zonder vergoeding. De werknemer claimt schadevergoeding voor zijn ziekte op grond van werkgeversaansprakelijkheid en een schadevergoeding op grond van kennelijk onredelijk ontslag.

Beeld Samenloop werkgeversaansprakelijkheid en kennelijk onredelijk ontslag

In deze zaak kan het verband tussen de ziekte en de blootstelling kan niet worden vastgesteld. Omdat de vergoeding voor kennelijk onredelijk ontslag ook een basis vindt in de relatie tussen ziekte en werk, vist de werknemer twee keer achter het net.

Een werkgever heeft een zware zorgplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Als een werknemer toch ziek wordt en vervolgens ontslagen wordt, dan zal hij regelmatig voor twee ankers gaan liggen om zijn kansen op een schadeloosstelling te optimaliseren. Voor werkgeversaansprakelijkheid geldt dat er een verband moet zijn tussen de schade en het werk.

 

Werkgeversaansprakelijkheid

Uit deze uitspraak blijkt dat er ook een risico in deze strategie zit. Als het verband tussen de ziekte en de werkzaamheden niet kan worden vastgesteld, is er geen recht op schadevergoeding op grond van werkgeversaansprakelijkheid. Als het verband tussen de ziekte en het werk vervolgens ook als basis wordt genomen voor de beoordeling van het kennelijk onredelijk ontslag, dan bestaat de kans dat deze vergoeding ook wordt geweigerd. Werknemers gaan overigens ook vaak nog voor het derde anker van het beginsel van goed werkgeverschap liggen om schade vergoed te krijgen.

 

Voor een werknemer is het bij het instellen van een claim voor schadevergoeding die met het werk maken heeft van belang om de opties goed af te wegen. Voor een werkgever is het zaak om altijd aan de zorgplicht te voldoen en bij een claim goed te kijken of er wel een verband is tussen de ziekte en het werk.

 

Hoge Raad, 11 september 2009, LJN  BI6323

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.