Logo
  • Nieuws
  • 5 oktober 2009
  • mr. G.J.M. Kolsteren

Prijs de dag niet voor het avond is

U heeft een werknemer waarmee u niet verder wilt en u laat uw advocaat een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. De rechter ontbindt weliswaar de arbeidsovereenkomst, maar hij kent tot uw grote schrik een forse ontslagvergoeding toe.

Beeld Prijs de dag niet voor het avond is

Kunt u daar nog iets tegen doen? Jawel, want voordat de rechter een vergoeding toekent, krijgt de indiener van het ontbindingsverzoek altijd de gelegenheid om het verzoek in te trekken. Daarmee komt u onder de ontslagvergoeding uit, maar u blijft wel met de werknemer zitten. Hoe verder?

 

Werkhervatting
In bovengenoemde uitspraak (Kantonrechter Den Bosch, 4 juni 2009, JAR 2009/154) heeft de rechter geoordeeld over zo’n kwestie. De werknemer kreeg van de rechter in Den Bosch een ontslagvergoeding van maar liefst € 228.000. De werkgever wilde wel van de man af maar niet tegen zo’n hoge prijs. Hij trok dus het verzoek in. Na de intrekking nodigde de werkgever de werknemer uit voor een gesprek over de werkhervatting. De werknemer zag niets in zo’n gesprek. Hij wilde eerst dat aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Toen het overleg daarover vastliep diende de werknemer - enigszins overmoedig geworden door het grote bedrag dat hij al dacht binnen te hebben - zelf een ontbindingsverzoek in. Dat kwam hem erg duur te staan.

 

>> Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de Kennisbank Arbeidsrecht.

              Probeer de Kennisbank Arbeidsrecht nu 2 weken gratis uit!

 

Hoogmoed komt voor de val

De rechter vond de weigering van de werknemer om in gesprek te gaan over de werkhervatting niet juist en zag daarin een reden om de ontslagvergoeding een ‘tikje’ te verlagen. Waar de werknemer zich eerst rijk rekende met een bedrag van € 228.000,-, kreeg hij uiteindelijk een bedrag mee van € 60.000. Zoals u ziet, komt hoogmoed voor de val. U kunt altijd nog onder een ontbindingsverzoek uit als u de door de rechter toegekende ontslagvergoeding te hoog vindt.

 

De belangrijkste uitspraken op rij

De belangrijkste arbeidsrechtelijke uitspraken van het afgelopen jaar op een rijtje? Het boekje Arbeidsrecht in de praktijk 2009 biedt u een mooi overzicht. De uitspraken zijn onderverdeeld  in de categorieën arbeidsrelaties, belonen, personeelszaken en gezondheidsbeleid en zijn ontdaan van juridisch jargon. Aan iedere uitspraak is door juristen een makkelijk toepasbaar praktisch advies gekoppeld. Lees meer…

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.