Logo
  • Nieuws
  • 16 februari 2011
  • mr Ineke van de Pas, De Voort Hermes De Bont Advocaten

In overeenstemming met OR afwijken van criteria Ontslagbesluit?

Een werkgever die wil reorganiseren, moet zich aan de criteria in het Ontslagbesluit houden. In overeenstemming met de ondernemingsraad gemaakte criteria die afwijken van het Ontslagbesluit zijn in principe niet toegestaan. Bij een reorganisatie moet in beginsel aanknoping worden gezocht bij de geldende beginselen, te weten het Ontslagbesluit.

Beeld In overeenstemming met OR afwijken van criteria Ontslagbesluit?

Een onderneming wil reorganiseren. De ondernemer dient een adviesaanvraag in bij de ondernemingsraad terzake een collectief ontslag voor 145 werknemers. De ondernemingsraad adviseert positief en stelt samen met de ondernemer een sociaal plan op. In het sociaal plan wordt geregeld wat de criteria zijn waarop werknemers worden voorgedragen voor ontslag.

 

Deze criteria wijken af van de regels in het Ontslagbesluit. Een werknemer wordt op basis van het criterium 'leegloop' voor ontslag voorgedragen, maar gaat hiermee niet akkoord. De werkgever verzoekt vervolgens ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

 

Afspiegelingsbeginsel 

De kantonrechter (Almelo 24 december 2010, LJN BO8970) wijst het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst af. Het zogenoemde afspiegelingsbeginsel komt bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst 'reflexwerking' toe. De kantonrechter gebruikt dit beginsel dus bij de beoordeling van het verzoek tot ontbinding.

 

Gezien dit beginsel had de werkgever de werknemer niet voor ontslag mogen voordragen. De andere criteria, die in het sociaal plan zijn opgenomen, zijn subjectief en willekeurig. De werkgever heeft onvoldoende onderbouwd, waarom deze werknemer moet afvloeien.

 

Tip

Afspraken die tussen de ondernemingsraad en de ondernemer worden gemaakt zijn niet bindend automatisch bindend voor de individuele arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.