Logo
  • Nieuws
  • 20 mei 2009
  • David Davidson

Ontslagvergoedingen pakken fors lager uit

De ontslagvergoeding voor werknemers is de afgelopen maanden fors gedaald door de nieuwe kantonrechtersformule. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek door de Amsterdamse kantonrechter Fruytier.

Beeld Ontslagvergoedingen pakken fors lager uit

Fruytier bekeek 154 dossiers van de Amsterdamse rechtbank uit de eerste vier maanden van 2009. Tachtig zaken leidden tot een ontslagvergoeding, gemiddeld bedroeg deze 27 duizend euro. Voor de nieuwe kantonrechtersformule in werking trad, lag het gemiddelde bedrag  op 37 duizend euro. Een daling van bijna 30 procent.

 

De nieuwe kantonrechtersformule werd in januari ingevoerd, omdat rechters vonden dat werknemers vaak een hoge vergoeding kregen terwijl ze daarna weer snel bij een andere werkgever aan de slag konden. De regeling schoot zo zijn doel voorbij. Deze situatie is sinds de economische crisis compleet omgeslagen.

 

Tip

Zowel werkgever als werknemer mogen ‘te allen tijde’ naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst op grond van ‘gewichtige redenen’ te ontbinden. Maar wat zijn gewichtige redenen? Lid 2 van artikel 7:685 BW noemt er twee:

 

  1. Omstandigheden die op een eerder tijdstip aanleiding zouden zijn geweest tot ontslag op staande voet wegens een dringende reden;
  2. Veranderingen in de omstandigheden -bijvoorbeeld de bedrijfseconomische situatie- die maken dat de overeenkomst billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd ontbonden behoort te worden.

 

Het antwoord op de vraag of in een concrete situatie ontbinding mogelijk is, hangt altijd af van de omstandigheden per geval: de rechter oordeelt uiteindelijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.