Logo
  • Nieuws
  • 3 december 2008
  • mr. W.T.M. Uilhoorn

Ontslag wegens fraude met kantineopbrengsten

Een directeur van een school beschikt over een geheime bankrekening waarop de opbrengsten van de kantine worden gestort. De ‘lief- en leedpot’ zou volgens hem voor allerlei zaken zijn bedoeld, maar wordt alleen door en voor hemzelf gebruikt. Is hier sprake van fraude?

Beeld Ontslag wegens fraude met kantineopbrengsten

De werknemer is 56 jaar oud, sinds 1 augustus 1977 in dienst en inmiddels directeur. Op 1 januari 2006 fuseert de school met vijf andere scholen. Tijdens een periode van ziekte van de directeur begin 2008 ontdekt een interim-directeur de geheime rekening waarop de kantineopbrengsten worden gestort. De werkgever ontslaat de werknemer op staande voet wegens fraude.

 

Volgens de werknemer is tijdens de fusie afgesproken dat hij mocht voortgaan met het gevoerde beleid, waaronder de geheime rekening zou vallen. De kantonrechter is echter van oordeel dat de werknemer tijdens de fusiebesprekingen de geheime rekening naar voren had moeten brengen, wat hij heeft nagelaten. Zonder enige rekening en verantwoording af te leggen heeft de werknemer grote sommen geld voor eigen rekening aangewend. Door deze handelswijze heeft de werknemer misbruik gemaakt van het vertrouwen van zijn werkgever, terwijl vertrouwen voor de functie onontbeerlijk is. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en kent, ondanks de duur van de arbeidsovereenkomst en de staat van dienst, geen vergoeding aan de werknemer toe.

 

Zeker in functies waarin vertrouwen een belangrijke rol speelt, is iedere vorm van fraude voldoende voor ontslag op staande voet.

 

Kantonrechter Hilversum, 29 augustus 2008, JAR 2008, 264 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.