Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2008
  • mr. D. Timmermans

Ontslag tijdens ziekte: kantonrechter wijkt af van bestendige lijn!

Ontslag en ziekte gaan niet goed samen. Hoewel een arbeidsovereenkomst te allen tijde kan worden ontbonden, dus ook tijdens ziekte, geniet een zieke werknemer extra bescherming.

Beeld Ontslag tijdens ziekte: kantonrechter wijkt af van bestendige lijn!

Een werkgever verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer te ontbinden wegens disfunctioneren. De werknemer stelt dat er een ontslagverbod geldt omdat hij als gevolg van een operatie verhinderd is de bedongen arbeid te verrichten. Subsidiair stelt hij dat er geen gewichtige redenen zijn tot ontslag.

 

Reflexwerking

Hoewel het ontbindingsverzoek in beginsel geen verband lijkt te houden met de ziekte van de werknemer, stelt de Kantonrechter toch dat de reflexwerking van het opzegverbod aan de orde is. Het ontbindingsverzoek werd namelijk ingesteld nadat de werknemer zich ziek meldde, waardoor niet onomstotelijk kan worden vastgesteld dat ziekte en ontbindingsverzoek geen verband met elkaar houden. Ter motivering van het oordeel grijpt de kantonrechter terug naar de ratio achter het opzegverbod tijdens ziekte. Ontbinding kan leiden tot zeer negatieve gevolgen voor een arbeidsongeschikte werknemer, zoals vertraging van het genezingsproces en een lastige positie bij het vinden van een andere baan. Deze gevolgen moeten redelijkerwijs voorkomen worden. Daarom geniet een arbeidsongeschikte medewerker extra bescherming. Dat werkgever reeds voor de arbeidsongeschiktheid dreigde met ontslag, doet daar niets aan af.

 

Disfunctioneren

Ten overvloede gaat de Kantonrechter ook nog in op het door de werkgever gestelde disfunctioneren van de werknemer. Ook zonder arbeidsongeschiktheid zou dit argument onvoldoende grond geven voor ontslag. De werkgever beschikt namelijk over andere proportionele maatregelen die eerst moeten worden genomen, alvorens hij kan overgaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

 

Kantonrechter Almelo, 1 oktober 2008, LJN: BF5340

 

Tip

Hoewel de ontbinding van een arbeidsovereenkomst te allen tijde kan worden uitgesproken, dus ook tijdens ziekte, is een alerte aanpak van werkgever vereist in een situatie dat de werknemer zich voorafgaand aan of tijdens de ontbindingsprocedure ziek meldt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.