Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2011
  • mr. Ginny Kessels, TeekensKarstens advocaten notarissen

Ontslag op staande voet wegens aanvaarden erfenis van patiënt

Een gouden regel in de medische hulpverlening is dat hulpverleners geen giften van patiënten mogen aannemen. Als een fysiotherapeute deze regel aan haar laars lapt en een erfenis van een patiënt aanvaardt, is dit reden voor de werkgever haar op staande voet te ontslaan.

Beeld Ontslag op staande voet wegens aanvaarden erfenis van patiënt

Een fysiotherapeute in loondienst behandelt minimaal een half jaar een 87-jarige, onlangs gescheiden man met Parkinson. Voor de behandeling kenden zij elkaar niet. Kort nadat de behandeling is gestaakt, zijn zij samen naar de notaris gegaan om vast te leggen dat de patiënt de inboedel van zijn woning en zijn auto aan de fysiotherapeute nalaat. Kort daarna overlijdt de patiënt. De fysiotherapeute regelt vervolgens de uitvaart en aanvaardt de erfenis.

 

Dringende reden

De fysiotherapeute heeft voor haar werkgever verzwegen dat zij is opgenomen in het testament en dat zij vervolgens de erfenis heeft aanvaard. Een deel van de erfenis heeft zij direct verkocht. Als de werkgever via derden deze feiten verneemt, vraagt hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan op grond van een dringende reden.

De fysiotherapeute stelt dat zij uit goeder trouw handelde en dat de behandelovereenkomst met de patiënt al was beëindigd toen zij zich liet opnemen in het testament.

 

Overtreding van de wet- en regelgeving

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding op grond van een dringende reden. De kantonrechter overweegt hiertoe dat de fysiotherapeute op een buitengewoon grove manier de wet- en regelgeving heeft overtreden door zichzelf op deze wijze te bevoordelen. De rechter acht dit op zich al zeer ernstig en meent dat de fysiotherapeute de beroepsgroep te schande heeft gemaakt. Ook is de rechter van mening dat de fysiotherapeute het allemaal nog veel erger heeft gemaakt door dit voor haar werkgever te verzwijgen.

 

Rechtbank Maastricht (Kantonrechter Sittard-Geleen), 29 november 2010, LJN: BO7021

 

Tip

Hoewel de norm van het verbod op het aanvaarden van gift in de wet en diverse zorg cao’s verboden is, kan het geen kwaad om werknemers van zorginstellingen te wijzen op deze verboden en de ernstige consequenties hiervan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.