Logo
  • Nieuws
  • 28 februari 2012
  • mr. Geertje Leijten, AKD Advocaten

Ontslag op staande voet na ontdekken hennepkwekerij

Een IT-medewerker verricht zijn werkzaamheden op locatie bij klanten en heeft daardoor rechtstreeks toegang tot nagenoeg alle systemen, bestanden en informatie van die klanten. Wanneer bij de betreffende medewerker thuis een hennepkwekerij wordt ontdekt, verleent zijn werkgever hem ontslag op staande voet. De IT-medewerker stapt naar de rechter en vordert wedertewerkstelling en doorbetaling van zijn salaris.

Beeld Ontslag op staande voet na ontdekken hennepkwekerij

De kantonrechter geeft aan dat enkel een strafrechtelijke verdenking van een werknemer onvoldoende is voor een ontslag op staande voet. Waar het om gaat is in hoeverre de aard van het misdrijf en de aard van de werkzaamheden verband met elkaar houden, of de werknemer heeft bekend, de invloed op de reputatie van de werkgever en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

 

Personeelshandboek

De kantonrechter neemt aan dat er een verband bestond tussen de aard van het misdrijf en de aard van de werkzaamheden. Daartoe was van belang dat de medewerker werkzaam was bij een jeugdzorginstelling en een organisatie voor kinderopvang en dat onbekend was gebleven hoe ver de werknemer in het criminele circuit was beland. De kantonrechter gaat er van uit dat deze klanten de tewerkstelling van de medewerker en de daarbij behorende toegang tot informatie met de kennelijk daaraan verbonden risico’s niet zullen accepteren. Juist om die reden heeft de werkgever ook de eis van onbesproken gedrag vastgelegd in het door de medewerker ondertekende personeelshandboek. De kantonrechter wijst de vorderingen van de IT-medewerker dan ook af.

 

Kantonrechter Zwolle 10 januari 2012, LJN: BV1755

 

Tip

Een strafrechtelijke verdenking van een werknemer rechtvaardigt niet vanzelfsprekend een ontslag (op staande voet). Van belang is in hoeverre er een verband bestaat tussen de aard van het misdrijf en de aard van de werkzaamheden en de overige omstandigheden van het geval. Volgen uit de aard van de werkzaamheden hogere eisen aan de integriteit van uw werknemers, leg dit dan goed vast in uw personeelshandboek.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.