Logo
  • Nieuws
  • 29 augustus 2008
  • mr. S.J. van der Velde

Ontbindingsprocedure niet bedoeld voor hogere vergoeding

Kan een werknemer naar de kantonrechter stappen voor een ontbindingsprocedure als zijn werkgever reeds een ontslagvergunning heeft aangevraagd bij CWI? Een werknemer probeerde om op deze manier een hogere ontslagvergoeding uit het vuur te slepen, maar hij ving bot.

Beeld Ontbindingsprocedure niet bedoeld voor hogere vergoeding

De kantonrechter wees onlangs een dergelijk verzoek af omdat het in strijd is met het doel van de ontbindingsprocedure (artikel 7:685 BW). Een ontbindingsprocedure heeft tot doel werkgevers en werknemers in staat te stellen snel een dienstverband te beëindigen. Gemiddeld duurt een procedure twee maanden en er is geen mogelijkheid tot hoger beroep.

 

Hogere ontslagvergoeding

In deze zaak had de werkgever een ontslagvergunning bij CWI aangevraagd wegens een slechte financiële positie van de onderneming. Tijdens de opzegtermijn diende de werknemer een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter in, met enkel als doel een hogere ontslagvergoeding te krijgen. De rechter oordeelde dat een ontbindingsprocedure daar niet voor is bedoeld.

 

Tip

Kantonrechters trappen er niet in als een werknemer via een ontbindingsprocedure een hogere ontslagvergoeding proberen te krijgen, terwijl er bij het CWI al een ontslagaanvraag loopt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.