Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2008
  • mr. M. Snoeren

Onjuistheden in cv reden voor ontslag?

Als werkgever maakt u bij het aannemen van personeel gebruik van het door de sollicitant opgestelde curriculum vitae (cv). Dat u er verstandig aan doet om dit cv te onderzoeken, blijkt uit deze zaak waarin een werknemer onjuistheden had vermeld.

Beeld Onjuistheden in cv reden voor ontslag?

Een werknemer is sinds 1 september 2006 in dienst bij de werkgever. Bij zijn sollicitatie heeft de werknemer aan de werkgever een cv gegeven waarin staat dat hij een heao-diploma in zijn bezit heeft. Nadat er een wisseling van leidinggevenden heeft plaatsgevonden, confronteert de nieuwe leidinggevende de werknemer met zijn onvoldoende functioneren. De leidinggevende heeft vervolgens het cv van de werknemer bestudeerd en komt erachter dat de werknemer heeft gelogen. Hij heeft geen heao-diploma behaald. Hierop vraagt de werkgever aan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een dringende reden.

 

Dringende reden

De kantonrechter oordeelt dat in zijn algemeenheid de vermeldingen in een cv met betrekking tot opleiding en werkervaring correct moeten zijn. De vermelding dat een heao-diploma was behaald, is dan ook zonder veel terughoudendheid verwijtbaar aan de werknemer. Het staat volgens de kantonrechter de werkgever te allen tijde vrij om het door de werknemer overgelegde cv aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dat dit pas gedaan is nadat er sprake was van disfunctioneren, is geen reden om aan de resultaten van het onderzoek geen consequenties te verbinden. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden en zonder toekenning van een vergoeding.

 

Kantonrechter Amsterdam, 15 september 2008, JAR 2008, 266

 

Misleiding bij de sollicitatie kan tevens een dringende reden zijn voor een ontslag op staande voet (artikel 7:678 lid 2 sub a BW). Onder misleiding wordt verstaan het verschaffen van onjuiste gegevens omtrent opleiding, diploma’s en/of het arbeidsverleden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.