Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2010
  • mr N. Kampert, Bergh Stoop & Co NV

Ongeldig ontslag op staande voet bij onvoldoende re-integratie werknemer

Een werkgever ontslaat een werknemer op staande voet als deze weigert gehoor te geven aan een oproep van de bedrijfsarts. Het is niet de eerste keer dat de werknemer zich weigerachtig opstelt ten aanzien van zijn re-integratie.

Beeld Ongeldig ontslag op staande voet bij onvoldoende re-integratie werknemer

Sinds zijn ziekmelding, ruim twee maanden voor het ontslag, heeft de werknemer al twee keer een gesprek met zijn werkgever geweigerd, was hij een huisbezoek door de Arbodienst niet thuis en heeft hij een eerdere oproep van de bedrijfsarts genegeerd. Ook heeft hij de bedrijfsarts geen toestemming gegeven voor overleg met de huisarts. Als hij vervolgens op 26 november 2009 wederom niet verschijnt op een afspraak bij de bedrijfsarts, is voor de werkgever de maat vol.

 

Onvoldoende re-integratie-inspanningen

Een na het ontslag afgegeven deskundigenoordeel van UWV bevestigt dat werknemer onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht. Toch wordt het ontslag niet in stand gelaten. De rechter is van oordeel dat een ontslag op staande voet in deze situatie geen gerechtvaardigd middel is om het slepende conflict te beslechten.

 

Maandenlang conflict

In zijn besluit neemt de rechter in aanmerking dat de werknemer ten tijde van het ontslag al maanden ziek thuis zit, de loonbetaling al maandenlang is gestaakt en dat partijen al maandenlang in conflict zijn over een al dan niet gebrek aan medewerking van werknemer aan diens re-integratie.

 

Loonvordering afgewezen

Deze overwinning levert de werknemer uiteindelijk echter weinig op. De rechter wijst namelijk ook zijn loonvordering af. Omdat werknemer onvoldoende heeft meegewerkt aan zijn re-integratie, kan hij geen aanspraak maken op loon. 

 

Rechtbank Haarlem, 29 april 2010, LJN: BM0598

 

Tip: Hoewel er ook uitspraken zijn waarin een ontslag op staande voet in een soortgelijke situatie wel geldig werd geacht, toont deze uitspraak weer eens aan dat voorzichtigheid altijd geboden is bij ontslag (op staande voet) in geval van ziekte.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.