Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2010
  • Lianne Bouman

Omzeilen wet collectief ontslag? Vakbond dreigt Donner met rechter

FNV Bouw eist dat minister Donner van Sociale Zaken onmiddellijk een einde maakt aan de mogelijkheid om de regels rond collectief ontslag te omzeilen. Wanneer Donner geen gehoor geeft aan de eis van de bouwbond, stapt FNV Bouw naar de rechter.

Beeld Omzeilen wet collectief ontslag? Vakbond dreigt Donner met rechter

Volgens de bouwbond omzeilen bouwbedrijven steeds vaker de Wet melding collectief ontslag door gebruik te maken van beëindigingovereenkomsten. Daarbij stemmen werknemers in met hun vertrek, vaak om niet de kans te verspelen later weer terug te keren bij het bedrijf. In een artikel in Cobouw zegt Kerstens van FNV Bouw dat de vakbonden buitenspel worden gezet.

 

Wet melding collectief ontslag

"De Wet melding collectief ontslag schrijft voor dat werkgevers bij het ontslag van twintig werknemers of meer verplicht zijn vakbonden in te schakelen," licht Kerstens in het Cobouw-artikel toe. "Door gebruik te maken van beëindigingovereenkomsten kunnen werkgevers onder dat getal blijven."

 

Kerstens wil dat Donner de wet aanpast en refereert aan de Europese regels. Volgens hem stroken de Nederlandse regels niet met de Europese regelgeving omtrent collectief ontslag.

 

Meldingsplicht beëindigingsovereenkomst

FNV Bouw-advocaat Edwin Jonkman zegt in Het Financieele Dagblad: "In mijn ogen brengen individuele ontslagaanvragen het misbruik met zich mee. Ik kan mij voorstellen dat werkgevers die meer dan twintig werknemers willen ontslaan, dat gefaseerd zullen doen. Voor de vakbond is het echter heel moeilijk om daar de vinger achter te krijgen. Ook werknemers weten vaak niet hoeveel mensen er in totaal ontslagen worden. FNV Bouw wil dat individuele deals, zogenoemde beëindigingovereenkomsten, ook onder de meldingsplicht komen te vallen."

 

Tip: Ook bij een collectieve ontslagaanvraag bij UWV WERKbedrijf is de werkgever aan regels gebonden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.