Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2011
  • Nathalie Kampert, Van Bergh Stoop & Sanders Advocaten

Non-actiefstelling tijdens ontslagprocedure niet toegestaan

Tegen de werknemer wordt een ontslagprocedure gestart wegens een verstoorde arbeidsrelatie. De werknemer wordt tijdens deze procedure op non-actief gesteld. Hij is het daar niet mee eens en vordert wedertewerkstelling. De rechter oordeelt dat de werkgever de werknemer niet op non-actief had mogen stellen.

Beeld Non-actiefstelling tijdens ontslagprocedure niet toegestaan

De werknemer is sinds 1999 in dienst bij KLM. Op de arbeidsovereenkomst is de KLM CAO van toepassing. Daarin is onder andere bepaald dat, in geval van ziekte bij verblijf in het buitenland, de werknemer naar Nederland terug moet keren zodra hij daartoe na controle in staat wordt geacht.

 

De werknemer heeft van 5 tot 26 juli 2010 verlof opgenomen om zijn in Portugal wonende gezin op te zoeken. Op 26 juli 2010 heeft hij zich vanuit Portugal ziek gemeld wegens een val van een hooiwagen.

 

Wedertewerkstelling

Nadat een Portugese arts in opdracht van KLM had geconstateerd dat de werknemer in staat was naar Nederland te reizen, heeft KLM de werknemer meermaals gesommeerd terug te keren. Omdat de werknemer dit stelselmatig bleef weigeren, heeft KLM hem laten weten een ontslagprocedure te starten wegens een verstoorde arbeidsrelatie.

 

De werknemer is tijdens deze procedure op non-actief gesteld. Na ontvangst van dit bericht is de werknemer direct naar Nederland teruggekeerd en heeft hij aangegeven weer aan het werk te willen. Omdat KLM dit heeft geweigerd, is de werknemer een kort geding gestart voor wedertewerkstelling.

 

Geen zwaarwegend belang

De kantonrechter in Haarlem heeft de werknemer in het gelijk gesteld. Volgens de rechter heeft KLM niet aannemelijk gemaakt dat zij een zwaarwegend belang heeft om de werknemer tijdens de ontslagprocedure niet tot zijn werk toe te laten. De (vermeende) verstoorde arbeidsrelatie waarvoor ontbinding is verzocht, is onvoldoende om de non-actiefstelling te kunnen rechtvaardigen. De werknemer moet daarom weer tot het werk worden toegelaten.

 

Rechtbank Haarlem, 3 februari 2011, LJN: BP5206

 

Tip

In de praktijk wordt een werknemer vaak door de werkgever naar huis gestuurd wanneer een ontslagprocedure wordt gestart. Dit is echter alleen in uitzonderlijke situaties toegestaan. Een verstoorde arbeidsrelatie levert (volgens de rechter in Haarlem) onvoldoende grond voor non-actiefstelling op. Het is daarom aan te raden hier terughoudend mee om te gaan en alleen op non-actief te stellen als doorwerken echt tot onoverkomelijke problemen leidt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.