Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2009
  • Erik de Groot

Minderheid vindt doorwerken belangrijk voor personele bezetting

Een vijfde van de werkgevers in Nederland vindt het belangrijk voor de personele bezetting dat werknemers doorwerken tot hun 65ste jaar. Vooral in de non-profit sector en bij grote organisaties hecht men daaraan. Dit is gebleken uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) die begin dit jaar is uitgevoerd door TNO in samenwerking met het ministerie van SZW onder 5000 bedrijven en instellingen.

Beeld Minderheid vindt doorwerken belangrijk voor personele bezetting

Ruim de helft van de werkgevers heeft al maatregelen getroffen waardoor het voor werknemers mogelijk wordt om door te blijven werken tot hun 65ste jaar. Werknemers worden door ruim 40 procent van de werkgevers ontzien door ze extra vrije dagen aan te bieden. Ook wordt door ongeveer een kwart aangeboden om gebruik te maken van de deeltijd-VUT of deeltijdpensioen. 24 procent biedt een kortere werkweek aan.

 

Na 65ste

Naast doorwerken vindt acht procent van de werkgevers het van belang dat werknemers na het 65ste levensjaar blijven werken. Doorwerken na het 65ste levensjaar wordt vooral door werkgevers in de financiële sector belangrijk gevonden.

 

Geen ontslag na pensioengerechtige leeftijd

In het kader van verhoging van de arbeidsparticipatie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de vakbonden toegezegd dat rijksambtenaren niet meer ontslagen mogen worden vanwege het bereiken van de pensioensgerechtigde leeftijd. De tijdelijke regelgeving die momenteel van kracht is verdwijnt per 1 januari 2010. Bij deze regelgeving was het mogelijk om werknemers te ontslaan wegens een ‘zwaarwegend dienstbelang.’ Bij de vernieuwde regelgeving wordt het bereiken van de pensioensgerechtigde leeftijd als reden voor ontslag geheel uit de cao geschrapt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.