Logo
  • Nieuws
  • 11 juli 2008
  • Anika Bongers

Mediation: handig, maar let op de regels!

Steeds vaker wordt partijen met arbeidsconflict mediation geadviseerd om tot een oplossing te komen. Aan een mediationtraject zijn enkele voorwaarden verbonden. Eén daarvan is geheimhouding. Schending van deze voorwaarde kwam een werknemer in een recente ontbindingsprocedure bij de kantonrechter in Gouda duur te staan.

Beeld Mediation: handig, maar let op de regels!

De werknemer in kwestie is sinds 2006 arbeidsongeschikt. De onderneming van de werkgever leidt echter veel verlies, waarop de werkgever de werknemer eind 2007 vertelt dat zijn oude  (directeurs)functie na een noodzakelijke reorganisatie niet meer bestaat. Het conflict dat vervolgens ontstaat proberen de partijen op te lossen met behulp van een mediator.

 

Vergoeding

Als een vaststellingsovereenkomst niet haalbaar blijkt, beëindigt de mediator zijn werkzaamheden. De werkgever dient daarop een ontbindingsverzoek in en biedt de werknemer een vergoeding van € 25.000 bruto aan. De werknemer vindt echter dat hij recht heeft op een vergoeding van € 200.000.

 

Geluidsopnamen
De kantonrechter wijst het verzoek van de werkgever toe en ontbindt de arbeidsovereenkomst. Hierbij speelt een rol dat de werknemer de algemeen erkende geheimhoudingsregels voor mediation heeft geschonden door geluidsopnamen te maken van de gesprekken. Dit rechtvaardigt een forse correctie op de vergoeding. De kantonrechter concludeert dan ook dat de door de werkgever aangeboden vergoeding van € 25.000 passend is.

 

Doordat de werknemer de bij mediation behorende geheimhoudingsplicht heeft geschonden, oordeelt de kantonrechter dat de werknemer slechts recht heeft op een beperkte vergoeding. De werknemer heeft zichzelf hiermee dus in de vingers gesneden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.