Logo
  • Nieuws
  • 20 maart 2009
  • Mark Uilhoorn

Mag u een werkneemster korten op een bonus door zwangerschapsverlof?

Een werkneemster maakt aanspraak op een bonus, maar in de jaren dat zij afwezig is vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof kort de werkgever deze bonus naar rato van de inactiviteit. Mag dat?

Beeld Mag u een werkneemster korten op een bonus door zwangerschapsverlof?

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde op 23 mei 2007 dat de werkgever in ieder geval in 2006 bij de toekenning van de bonus een verboden onderscheid op grond van geslacht maakte. De werkgever legt zich niet neer bij dit oordeel en betaalt niet de volledige bonus uit. De werkneemster stapt daarop naar de rechter. Deze deed 8 oktober 2008 uitspraak.

 

Onderdeel van de bonusregeling luidt: ‘Bij langdurige inactiviteit onder andere ten gevolge van ziekte zal de bonus naar rato worden uitgekeerd. Onder langdurige inactiviteit wordt verstaan een inactiviteit die langer dan één maand duurt. De totale inactiviteit in het bonusjaar wordt bij elkaar opgeteld, dus ook meerdere korte perioden van ziekte.’

 

Volgens de werkneemster wordt direct onderscheid tussen mannen en vrouwen gemaakt door de bonus te verminderen in verband met haar afwezigheid wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof.

 

Alleen vrouwen

De rechtbank deelt de mening van de werkneemster, aangezien de werkgever inactiviteit als gevolg van zwangerschap en bevalling -die alleen voor vrouwen reden voor inactiviteit kunnen vormen- gelijkstelt aan afwezigheid wegens andere redenen die ook mannen kunnen aangaan. De werkneemster kan alsnog het ingehouden gedeelte van de bonus tegemoet zien.

 

Tip

De Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt het maken van onderscheid tussen mannen en vrouwen bij onder meer het aangaan en het beëindigen van een arbeidsverhouding en de arbeidsvoorwaarden.

 

Uitspraak: Commissie Gelijke Behandeling, 29 oktober 2007, nr. 2007-188 en Rechtbank Utrecht, 8 oktober 2008, RAR 2009, 24, LJN: BG4779.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.