Logo
  • Nieuws
  • 10 december 2009
  • Manon Schuttrups

'Langer WW-recht tijdens crisis en herinvoering WW-premie'

Mensen die volgend jaar werkloos worden en die weinig WW-rechten hebben opgebouwd, moeten een verlenging van de werkloosheidsuitkering krijgen van drie maanden tot een maximaal een jaar. Dat wil de SP.

Beeld 'Langer WW-recht tijdens crisis en herinvoering WW-premie'

SP Kamerlid Paul Ulenbelt kondigde aan dit plan deze week tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Kamer in te dienen. Ulenbelt hoopt zo vooral jonge mensen die tijdens de economische crisis hun baan verliezen, te helpen. Om dit plan te bekostigen, zouden alle werknemers in 2011 elke maand vijf euro aan WW-premie moeten betalen. Nu betalen werknemers hier niet voor.

 

Ulenbelt: “Vooral jonge mensen hebben vaak maar recht op enkele maanden WW, terwijl het vinden van een baan langer duurt doordat er minder vacatures zijn. Drie maanden WW extra kan dan het verschil maken tussen een goede overgang, of alle ellende die bij de bijstand hoort.” Deze verlenging verkleint volgens hem de kans dat veel jonge gezinnen hun huis moeten ‘opeten’, omdat ze in de bijstand terechtkomen.

 

Verzekeringspremie

De SP’er schat de kosten voor zijn plan op 405 miljoen euro. Dit wil hij financieren met het herinvoeren van de WW-premie voor werknemers in 2011. “Dat lijkt mij een solidaire verzekeringspremie, want wie durft met zekerheid te zeggen dat hij volgend jaar zijn baan niet verliest?”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.