Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2008
  • Lianne Bouman

Ken de outsource-risico’s op uw duimpje

Outsourcen gaat in 2009 een vlucht nemen. Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young (EY) onder bedrijven die nu een deel van hun bedrijfsactiviteiten vanwege kostenreductie aan derden overlaten. Maar liefst 21 procent van de organisaties voert geen controle uit op de projecten die zij aan derden overlaten.

Beeld Ken de outsource-risico’s op uw duimpje

Marc Welters, partner Ernst & Young, staat er van versteld dat zo’n hoog percentage geen controle uitvoert op de buiten de deur geplaatste activiteiten. "Deze bedrijven lopen hiermee onverantwoorde risico’s. Wie bewaakt dan nog of de projecten overeenkomstig hun verwachtingen en eisen uitgevoerd worden?", vraagt Welters zich af.

 

Uitbesteed werk

Van de 600 respondenten verwacht 26 procent dat op het terrein van beheer of onderhoud van software de hoeveelheid uitbesteed werk in 2009 zal toenemen, 67 procent verwacht hierin geen verandering. Wat betreft het betalingsverkeer verwacht 21 procent een toename en 76 procent denkt dat de hoeveelheid uitbestede activiteiten onveranderd blijft. Voor het beheer van de werkplek wordt voor 2009 gerekend op een toename van de hoeveelheid uitbesteed werk van 22 procent, terwijl 67 procent meent dat de hoeveelheid uitbesteed werk op dit gebied gelijk blijft.

 

Boeteclausule

Volgens Welters resulteert een op de drie uitbestede projecten in een geschil en twee op de tien ondernemingen grijpt wel eens naar de boeteclausule uit het contract. Hij adviseert daarom de insourcer constructief en kritisch te blijven volgen, want alleen dan kunnen de voordelen van het uitbesteden ten volle worden benut.

 

Tip

Neem vanaf het offertetraject met de insourcer de touwtjes in handen. Weet vooral vanaf dat moment wat u wilt. Daarmee voorkomt u dat de insourcer u gaat vertellen wat het beste voor u is. Leg van meet af aan de basis om risico’s beheersbaar te maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.