Logo
  • Nieuws
  • 15 juli 2009
  • David Davidson

Geschoolde werknemer beter te behouden

Bedrijven hoeven bij een reorganisatie niet meer te bewijzen dat een werknemer ‘onmisbaar’ is, om deze voor ontslag te behoeden. Wel moet aangetoond worden dat veel in de scholing van de werknemer is geïnvesteerd.

Beeld Geschoolde werknemer beter te behouden

De nieuwe reorganisatieregels van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgegelegenheid gaan in op 1 augustus. Behalve de scholingsuitzondering regelt de crisismaatregel ook dat in de kwetsbare leeftijdsgroepen 15-25 en 55plus 10 procent meer ontslagen mogen vallen. Het afspiegelingsbeginsel wordt met deze twee maatregelen wat versoepeld.

 

De minister zei het ‘niet logisch’ te vinden dat een bedrijf eerst vaklieden probeert te behouden met de Regeling deeltijd-www, om ze daarna bij een reorganisatie alsnog te moeten ontslaan, alleen omdat ze de minste dienstjaren  in een bepaalde leeftijdscategorie hebben. Met de nieuwe regels moet vooral het midden- en kleinbedrijf helpen sleutelkrachten te behouden.

 

De verruiming van de regels is volgens de minister tijdelijk: na september 2011 geldt het strengere onmisbaarheidscriterium weer.

 

Tip

Het UWV WERKbedrijf kan ook van de ontslagvolgorde afwijken als een individuele werknemer een zwakke arbeidsmarktpositie heeft en dit niet geldt voor degene die in plaats van deze werknemer voor ontslag in aanmerking komt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.