Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2008
  • Arzu Kokeng

Geen verplichte registratie uitzendbureaus

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een registratie voor uitzendbureaus om malafide praktijken en uitbuiting van vaak buitenlands personeel aan te pakken. Minister Donner van Sociale Zaken Donner wil de registratie van uitzendbureaus echter niet verplichten. Zo meldt Flexmarkt.nl.

Beeld Geen verplichte registratie uitzendbureaus

Al eerder is in de Kamer gepleit voor herinvoering van het vergunningstelsel in de uitzendbranche, maar de discussie komt nu terug wegens problemen met uitbuiting van Oost-Europees personeel.

 

Geen duidelijk onderscheid

Volgens de bewindsman blijkt uit ervaringen in het verleden met de oude vergunningsplicht voor de branche, dat het niet valt te handhaven. Dat probleem blijft volgens hem zolang er geen duidelijk onderscheid valt te maken tussen het uitzenden van personeel en bijvoorbeeld het plaatsen van werknemers in een andere organisatie via detachering.

 

Betrouwbaarheidskeurmerk

Volgens anderen uit de Tweede Kamer speelt de definitiekwestie over wat precies uitzendwerk is niet meer als wordt overgegaan tot een verplichte registratie via het betrouwbaarheidskeurmerk van de uitzendbranche zelf. Dan kan alleen vanwege het feit dat een registratie ontbreekt al een boete worden uitgedeeld, menen zij.

 

Hardere aanpak malafide uitzendbureaus

Donner wees erop dat hij nog met voorstellen komt voor een hardere aanpak van malafide praktijken via uitzendbureaus. Zo wil hij bedrijven die personeel inhuren via een uitzendbureau zonder keurmerk van de branche , aansprakelijk stellen voor eventuele onderbetaling van de arbeidskrachten. Bij behandeling van deze voorstellen in de Kamer wordt ook de discussie voortgezet over een al dan niet verplichte registratie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.