Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2008
  • mr. H. Moltmaker

Geen ontslag wegens slechte timing

Als een werknemer overspannen raakt door een mogelijk naderend reorganisatieontslag, dan loopt u als werkgever het risico dat er een opzegverbod gaat gelden en het ontslag onmogelijk wordt. Hou hier rekening mee als het gaat om de timing van het ontslag. (Kantonrechter Haarlem, 26 augustus 2008, LJN: BE9657)

Beeld Geen ontslag wegens slechte timing

Een werkgever is door slechte resultaten genoodzaakt zijn bedrijf te herstructureren. Met een werknemer voor wie dit gevolgen zou hebben, bespreekt hij in alle openheid de situatie. Dit veroorzaakt bij de werknemer zoveel stress, dat hij overspannen raakt en zich ziek meldt. De werkgever vraagt het CWI om een ontslagvergunning voor de werknemer en krijgt die ook, maar kan deze door de ziekte niet gebruiken. Hij gaat naar de kantonrechter, maar deze weigerde de arbeidsovereenkomst te ontbinden omdat niet vast was komen te staan dat het ontbindingsverzoek geen verband hield met de ziekte.

 

Verband ziekte en ontslag

Als het verzoek tot ontslag vóór de ziekmelding bij het CWI wordt ingediend, dan geldt het verbod tot ontslag van een zieke werknemer niet. Is de werknemer echter al ziek op het moment dat het verzoek wordt ingediend, dan kijkt de kantonrechter of er een verband is tussen de ziekte en het ontslag. Alleen als geheel duidelijk is dat er geen verband bestaat, zal hij de ontbinding uitspreken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.