Logo
  • Nieuws
  • 20 oktober 2008
  • mr. H. Moltmaker

Geen ontslag bij ziekte tijdens vakantie

Sommige werknemers die geen toestemming krijgen voor een langere vakantie melden zich vanaf het vakantieadres ziek. Het vermoeden ontstaat dan dat de werknemer niet echt ziek is, maar de boel bedriegt. Uit deze uitspraak van het Hof Amsterdam (10 april 2008, nr. 200.000.763/01) blijkt nog maar weer eens dat het overgaan tot een ontslag (op staande voet) in dit soort gevallen niet eenvoudig is en vaak geen stand houdt.

Beeld Geen ontslag bij ziekte tijdens vakantie

Een werknemer wilde zes weken vakantie hebben in Turkije. De werkgever vond dit te lang en gaf toestemming voor een vakantie van vier weken. De werknemer meldde zich kort voor het einde van zijn vakantie ziek en stuurde een doktersverklaring waaruit bleek dat hij aan zijn knie behandeld moest worden en dat hem 15 dagen rust werd geadviseerd. De werkgever was van mening dat de werknemer de boel bedroog en ontsloeg de werknemer op staande voet. De rechter liet dit ontslag niet in stand en betrok daarbij onder meer dat het dienstverband al lang duurde zonder noemenswaardige problemen.

 

Controle

Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, dan gelden de ziektedagen in beginsel niet als vakantiedagen. Ook komt het vaak voor dat de betreffende arts het advies geeft om tijdelijk niet te reizen. Het vermoeden bestaat regelmatig dat de ziekte niet echt is, maar de ziekmelding slechts wordt gebruikt om langer vakantie te kunnen genieten. Het is mogelijk om dit misbruik (deels) tegen te gaan. Allereerst is het van groot belang om een goed verzuimreglement te hebben en om werknemers hier regelmatig op te wijzen. Hierin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat ziekenhuisbehandeling in het buitenland, behoudens acute gevallen, alleen is toegestaan na consultatie van een door de werkgever aan te wijzen arts. Verder bestaan er steeds meer mogelijkheden om een zieke werknemer ook in het buitenland te controleren. Ook kan worden opgenomen dat aansterken c.q. het genezingsproces in beginsel in Nederland geschiedt. Als het vermoeden van misbruik blijft bestaan, is het noodzakelijk om dit zo goed mogelijk te bewijzen. Bij het opleggen van een sanctie moeten in ieder geval alle omstandigheden worden meegewogen. Ontslag op staande voet is altijd moeilijk in dit soort gevallen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.