Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2009
  • Gabor Mooij

Gedwongen personeel ontslaan? Afspiegelen!

Zit u ook in zwaar weer en bent u gedwongen personeel te ontslaan? Dan bent u verplicht het afspiegelingsbeginsel te hanteren.

Beeld Gedwongen personeel ontslaan? Afspiegelen!

In april 2009 zijn er veel meer bedrijven failliet gegaan dan in april 2008. De stijging bedroeg 42 procent. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Dun & Bradstreet. Het totaal aantal bedrijven dat in april failliet ging, bedroeg 549. Dit waren er 388 in april 2008. De verschillen tussen de provincies zijn groot. Zo kende Friesland een stijging van de faillissementen van maar liefst 350 procent. Zeeland en Noord-Holland laten juist een daling van faillissementen zien.

 

Zwaar weer

De financiële sector heeft het het hardst te verduren met 95 procent meer faillissementen dan een jaar eerder. Daarnaast is de uitzendsector zwaar getroffen met 91 procent meer faillissementen dan in april 2008. Gezien over het eerste kwartaal van 2009 namen de faillissementen in de uitzendbranche zelfs 133 procent toe ten opzichte van een jaar geleden. Verder kennen de groothandel en de landbouw, veeteelt en visserij een sterke stijging van het aantal faillissementen. Sectoren waar het aantal faillissementen juist afnam, zijn de transportsector, de vastgoedbranche, de horeca, de makelaardij en de bouw.

 

Afspiegelingsbeginsel

Als u door bedrijfsomstandigheden gedwongen bent personeel te ontslaan, bent u verplicht het afspiegelingsbeginsel te hanteren. Afspiegeling, zoals in artikel 4.2. van het Ontslagbesluit is vastgelegd, betekent dat een ondernemer zijn personeelbestand in vijf leeftijdscategorieën moet indelen van elk tien jaar tussen 15 en 65 jaar. Vervolgens komt dan weer het uitwisselingscriterium aan de orde, bij het vaststellen van de ontslagvolgorde. Het WERKbedrijf toetst vervolgens of er binnen 26 weken nog herplaatsingsmogelijkheden zijn teneinde het ontslag te voorkomen.

 

Tip

Op grond van het zogenoemde onmisbaarheidscriterium kunt u werknemers ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.