Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2008
  • mr. P.W. Dijkmans

Functie met groot afbreukrisico? Hogere ontbindingsvergoeding

Managers en directeuren hebben in hun functie te maken met een groot afbreukrisico. Op welke manier dient zich dat te vertalen in een ontslagvergoeding? Over die vraag boog zich de kantonrechter in Haarlem.

Beeld Functie met groot afbreukrisico? Hogere ontbindingsvergoeding

Een commercieel directeur werkt ruim een jaar bij zijn werkgever als hij plotseling wordt geconfronteerd met de mededeling dat hij disfunctioneert en dat de overige leden van het management team hun vertrouwen in hem hebben verloren. De werkgever wil het dienstverband beëindigen en biedt hem een ontslagvergoeding aan van anderhalve maand bruto salaris. Dit zou neerkomen op 9000 euro.

 

Minder ontslagbescherming

De kantonrechter is van mening dat de positie van de commercieel directeur onhoudbaar is geworden nu het management het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Daarbij overweegt de rechter dat iemand in een dergelijke functie een groot afbreukrisico loopt en daarom minder ontslagbescherming geniet. Dit feit hoort zich te vertalen in een ruimere ontslagvergoeding dan bij een gemiddelde werknemer gebruikelijk is. De rechter haakt daarom niet aan bij de gebruikelijke kantonrechterformule, maar kent een veel hogere ontslagvergoeding toe: 40.000 euro als de werkgever de werknemer niet aan zijn concurrentiebeding houdt, en 100.000 euro als hij wel aan het beding vasthoudt.

 

> Medewerkers in een functie met een hoog afbreukrisico genieten minder ontslagbescherming, maar hebben daarom wel recht op een hogere ontslagvergoeding dan waar de kantonrechterformule van uitgaat.

 

Kantonrechter Haarlem, 15 juli 2008, LJN: BD 7757

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.