Logo
  • Nieuws
  • 16 september 2008
  • Mariel Hovemann

FNV-leden steunen afspraken ontslagrecht

De leden van de FNV geven hun goedkeuring aan de afspraken die de vakbond vorige week maandag over het ontslagrecht heeft gemaakt met werkgeversorganisatie VNO-NCW en minister Donner van Sociale Zaken. Het CNV noemt het akkoord echter onevenwichtig.

Beeld FNV-leden steunen afspraken ontslagrecht

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door ADV Market Research onder 721 FNV-leden, vindt ruim driekwart (78 procent) van de leden het (heel) belangrijk dat de afspraken zijn gemaakt. Van de drie grootste FNV-bonden is de steun het grootst (86 procent) bij leden van ABVAKABO FNV. Vrouwen vinden het vaker belangrijk dan mannen dat het tot een afspraak is gekomen, 86 respectievelijk 74 procent. Totaal geeft 55 procent van de ondervraagden aan dat de afspraken die de FNV heeft gemaakt duidelijk te vinden. De FNV hoopt de afspraken te bezegelen tijdens het Najaarsoverleg. Tijdens dit overleg wordt verder gesproken over koopkracht, scholing en arbeidsparticipatie.

 

Inhoudelijke bezwaren

Het CNV daarentegen steunt het akkoord niet. Niet omdat ze niet aan de afspraken meededen, maar omdat ze zich inhoudelijk niet in de afspraken kunnen vinden. VNO-NCW en FNV spraken af dat de ontslagvergoeding voor mensen die meer dan 75.000 verdienen wordt beperkt tot één jaarsalaris, zoals de code Tabaksblat voorschrijft voor topinkomens. Voor werknemers die minder verdienen blijft het ontslagrecht ongewijzigd. Althans deze kabinetsperiode. Het CNV betreurt het dan ook dat er geen lange termijn afspraak is gemaakt. Zij zouden het pas winst vinden als het ontslagrecht ook na dit kabinet ongewijzigd blijft.

Verder betreuren zij het feit dat het CNV-voorstel om werkgevers en werknemers verantwoordelijk te maken voor de uitvoering van de WW het niet heeft gehaald. Het idee dat werkgevers bij ontslag nog een half jaar loon doorbetalen kwam terug in het rapport van de Commissie Bakker. Maar de afspraak tussen FNV en VNO-NCW torpedeert een groot deel van de voorstellen van de Commissie Bakker. Zonde, aldus het CNV.

Wat ook beter kan volgens de bond zijn afspraken over arbeidsparticipatie. Werkgevers zegden toe 300.000 mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt aan het werk te helpen als het ontslagrecht soepeler zou worden. Het bereikte akkoord betekent op dit punt echter geen aantoonbare verbetering.

 

Loonvraag

Pas als duidelijk is of het kabinet de WW-premie inderdaad gaat verlagen, komt het CNV met een loonvraag. Naar verwachting is dat meteen na het najaarsoverleg.

Ook de FNV formuleert de looneis voor 2009 pas na het Najaarsoverleg. Onderdeel hiervan is dat de FNV via het cao-overleg de positie van flexwerkers wil verbeteren. IJzers die bonden in het vuur willen leggen zijn: beperking van het aantal flexbanen en gelijke beloning voor gelijk werk. Voor zzp'ers wil de FNV minimumtarieven vaststellen. In haar arbeidsvoorwaardenbeleid kondigt de vakcentrale ook aan te blijven lobbyen tegen ‘klakkeloze’ invoering van marktwerking. Bonden zullen cao-instrumenten gebruiken om de negatieve effecten voor werknemers zoveel mogelijk te beperken. Ook legt de FNV bij de cao-onderhandelingen voor komend jaar een zwaar accent op scholing. In hun ogen het beste middel om de arbeidsparticipatie te verhogen. FNV-bonden blijven ook inzetten op afspraken die de balans tussen werk en privé kunnen verbeteren. Volgend jaar onderhandelen de FNV-bonden over 400 cao’s die betrekking hebben op 2,5 miljoen werknemers. Dit jaar staan er nog zo’n 200 (voornamelijk kleine) cao’s op de rol voor in totaal een half miljoen werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.